Škerjanec, ptičji priimek

Priimek Škerjanec ima kar štiri različice, ki so vse “pravilne”. Nastal je na Kranjskem in na Krasu, a ga danes najdemo po vsej državi. Gre za nekakšen ptičji priimek. Dobil ga človek, ki je zelo lepo pel. Eno gnezdo priimka Škerjanec je gotovo v okolici Cerkelj na Gorenjskem.
Več o priimku v novem Gorenjskem glasu, ki ob petkih objavlja rubriko o priimkih. Pripravlja jo profesor zgodovine Tino Mamić, avtor knjige Priimki, njih izvor in pomen. Doslej so bili opisani priimki Naglič, Nagel, Starman, Gerjolj, Grjol, Gerjol, Lombergar, Lomberger, Rozman in Oblak.
Gorenjski glas je začel izhajati leta 1947. Ob imenu ima sliko gorenjskega, slovenskega naglja, ki je povezan tudi s prvim opisanim priimkom. Glas izhaja v Kranju ob torkih in petkih. Gre za najpomembnejši gorenjski časopis, ki izhaja v nakladi 19.000 izvodov in ima branost 65.000 bralcev. Časnik je naprodaj v prodajalnah časopisov, cena izvoda pa je 1,85 evra.
“Priimki so naša identiteta. Vsak priimek ima svojo zgodbo, tako kot ima vsak rod svojo zgodbo. Iskanje korenin pa je pomembno, ker se tako dviga tudi samozavest,” pravi avtor rubrike.
Več o njegovi knjigi najdemo tudi v televizijski oddaji: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več