Božično pismo o beguncih, vojni, lakoti in kobilicah

Čeprav v Etiopiji praznujemo Božič po pravoslavno dva tedna kasneje in se je tu Novo leto začelo v septembru (po našem koledarju), sem se malce preselila v zaključujoči se adventni čas in vzdušje, ki vlada doma. Zaželeti vam namreč želim blagoslovljen Božič in srečno novo leto in se zahvaliti za vsako podporo, bodisi finančno ali moralno, ki ste jo namenili meni in mojemu misijonu.

Beg od doma

Vsi se v preteklo leto nazaj oziramo s posebnimi občutki, saj ni bilo enostavno v mnogih ozirih. Tudi za Etiopijo je bilo težko. Čez celo leto so vsake toliko časa izbruhnili plemenski nemiri po različnih delih države, ki so zahtevali veliko življenj in gmotne škode. Mnogi so ostali brez domov, so morali zbežati v drugo regijo… preprosto zaradi plemenske pripadnosti. To je seveda pripomoglo tudi k širjenju virusa COVID 19. Zato sem se že navadila, da vsakih nekaj mesecev nekje »poči«. Najhujše pa je izbruhnilo proti koncu leta, v začetku novembra, ko se je želja po moči in samostojnosti ter uporništvo stopnjevalo do vojne, ki poteka še sedaj.

Vojna, lakota, kobilice

Etiopija je sicer ogromna država in nemiri v enem delu nujno ne prizadanejo vseh državljanov enako, vendar v tem trenutku vsi državljani čutijo trpljenje ljudi na skrajnem severu države, kjer živi več kot pet milijonov ljudi. Tokrat ni le na ravni dveh različnih plemen ampak na državnem nivoju. Uporništvo proti vladi in boj z vojsko. Stvari še sedaj niso mirne, a resničnih poročil iz teh krajev ne dobimo. Mnogi moji znanci tu v glavnem mestu so že skoraj dva meseca zaskrbljeni, ker nimajo novic o svojih najbljižnjih, poleg skrbi, da se vojna razširi na celo državo. Skratka, težavam ni videti konca. Da o lakoti in napadu kobilic sploh ne govorim… Vse te turbulence me spominjajo na našo minljivost in krhkost tega sveta. In predvsem na pomembnost vere v Boga, ki daje upanje, tolažbo in veselje. Imam srečo, da se od Etiopijcev lahko še bolj učim te vere, s katero sprejemajo prav vse, kar jih doleti.

Novo leto in vrnitev, če bo šlo

In to želim ob tem Božiču tudi vam. Želim vam veselje ob Jezusovem rojstvu, ki naj tudi vam prinese upanje, veselje in tolažbo za vse, kar prihaja v letu 2021. Kot vsako leto, pridem tudi jaz, če ne bodo »višje sile« odločile drugače, in sicer 6.1. Mnogo tujcev je tekom tega leta zaradi varnosti Etiopijo zapustilo, jaz pa sem v veri v najboljše vztrajala do svojega siceršnjega letnega odhoda domov. Tako da upam, da se kmalu po praznikih vidimo in si voščimo še na domačih tleh. Do takrat pa lep pozdrav in najlepše želje za te praznične dni in za leto, ki prihaja.

PRIPIS UREDNIŠTVA

Uredništvo Vipavske je hvaležno Poloni Dominik, da pri svojem delu najde čas za pisma, ki jih objavljamo. Bralce pa vabimo, da po svoji moči pomagate Poloni in sodelavcem, ki šolajo in vzgajajo bredomne otroke. Svoj dar lahko nakažete na

TRR SI56 0201 4005 1368 933,

koda namena CHAR,

namen nakazila POLONA DOMINIK,

referenca SI00 279701

Denar v Etiopijo bo brez vsake provizije nakazalo MISIJONSKO SREDIŠČE SLOVENIJE, Kristanova 1, 1000 Ljubljana  

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več