110 let od rojstva slovenskega lutkarstva

Na Vipavskem je bila prva slovenska lutkarska predstava

Pred 110 leti je Milan Klemenčič v Šturjah pri Ajdovščini uprizoril prvo lutkovno predstavo. To je pomenilo rojstvo lutkovne umetnosti na Slovenskem.

Prva predstava

Povabljeni gostje so dobili v roke majhne gledališke liste –ročno napisane programe, ki so napovedovali  igro Antonia Reccardinija, tragikomedijo v štirih dejanjih, Mrtvec v rdečem plašču. Vstopili so v »dvorano«, domačo dnevno sobo, in zagledali miniaturni odrček. Ob 21:15 se je dvignil zastor Malega marionetnega gledališča. To je pomenilo rojstvo slovenske lutkovne umetnosti. Predstava je potekala ob svetlobi petrolejk, saj takrat v Šturjah ni bilo elektrike. Vzdušje je podpirala glasba iz gramofona, ki je takrat veljala za veliko redkost. Odprtina gledališča je bila velika 40 X 23 cm, oder pa je meril le 50 X 25 cm. Na tem odru so se gibale 10 cm velike lutke. S svetlobo petrolejk in sveč so bile uprizorjene svetlobne spremembe. Zaradi vseh priprav in iznajdljivosti je umetnik požel veliko občudovanja. V prvi predstavi je večino vlog odigral sam. Žena Pepca je odigrala le lik Betine.

Milan Klemenčič

Rojen je bil 7. marca 1875 v Solkanu pri Gorici. Lutke je vzljubil kot otrok, ko je v Gorici prvič videl Reccardijeve marionete. Po končani goriški in tržaški gimnaziji je leta 1891 študiral na beneški slikarski akademiji in na akademiji Brera v Milanu. V letu 1893/1894 se je šolal na slikarskih šolah in Kraljevski bavarski akademiji upodabljajoče umetnosti v Münchnu, vzporedno je  obiskoval tudi gledališki tečaj. Leta 1903 se je Milan Klemenčič z družino preselil v Šturje, v službo pa je hodil v Ajdovščino, kjer je bil vodja zemljiške knjige.

Poleg zgoraj opisane prve lutkovne predstave Mrtvec v rdečem plašču je Milan Klemenčič v naslednjih letih pripravil še naslednje lutkovne predstave: Začarani princ, Kralj Lavrin, Gašperček slikar, Trojčki iz Damaska, Harlekinove nesreče, Nagelj in Lilija, Harlekinove sanje.

V Šturjah so mu leta 2010 odkrili obeležje na rojstni hiši in na hiši, kjer je bila predstava. Majhna bronasta plastika je narejena v obliki lutkovnega odra. Na okvirju ima napis MALO MARIONETNO GLEDALIŠČE. Kiparka Ana Kranjc je za osnovo vzela Pilonovo vabilo na eno od Klemenčičevih predstav. Pod bronasto plastiko je pritrjena kovinska ploščica z napisom: »Slikar, fotograf in lutkar Milan Klemenčič je 22. 12. 1910 v tej hiši uprizoril svojo prvo lutkovno predstavo. Tu se je rodilo slovensko lutkovno gledališče«.

10 let kasneje gledališče še v Ljubljani

Ob začetku prve svetovne vojne je bil Milan Klemenčič med prvimi vpoklican v vojsko. Njegova družina se je leta 1914 preselila v Solkan, od tam v Domžale in nato v Ljubljano.

V Ljubljani je Klemenčič 20. januarja 1920 ustanovil in vodil Slovensko marionetno gledališče, ki je bilo prvo poklicno tovrstno gledališče v Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Milan Klemenčič je umrl 5. februarja 1957 v Ljubljani.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več