Premiera: O ameriškem Slovencu iz porote v aferi Watergate, podporniku slovenske osamosvojitve

Sinoči je bila Televiziji Slovenija še ena premiera zanimive oddaje Jožeta Možine, ki predstavlja življenjsko zgodbo ameriškega Slovenca Vladimirja Preglja. Vipavca po rodu. O njegovi smrti lani je kot eden redkih medijev v vsej državi poročala tudi Vipavska: KLIK Magda Rodman je zapisala tudi, v kateri družini v Vipavi se je rodil Vladimirov stari oče Franc, ki se je odselil v Trst.

Dr. Jože Možina je na tviterju zapisal: “Nocojšnji Pričevalec je lani preminuli Vladimir Pregelj. Po vojni se je umaknil v ZDA in bil med najbolj markantnimi ameriškimi Slovenci, tudi starešina velike porote v aferi Watergate proti pred. Nixonu. Leta 1990 se je izkazal kot veliko domoljub in podpornik osamosvajanja…”

Možina je pripravil oddajo o enemu od najvidnejših ameriških Slovencev. Leta 1974, v času, zaradi katere je odstopil ameriški predsednik Richard Nixon, je bil Pregelj poklican na sodišče kot starešina velike porote oz. glavni porotnik, kar je zelo vplivalo na razplet afere.

Pregelj je v Ljubljani končal klasično gimnazijo, med 2. svetovno vojno je bil bliže demokratičnemu taboru, zato je po vojni emigriral v ZDA, pridobil ameriško državljanstvo, magistriral iz ekonomije in se zaposlil v ameriški Kongresni knjižnici, v kateri je uspešno delal kot strokovnjak za zunanjo trgovino in mednarodno gospodarstvo.

Poročil se je z Leo Plut. Vladimir Pregelj je umrl leta 2019, njegovo pričevanje pa je bilo posneto v Ljubljani leta 2015.

Oddajo najdemo tudi na spletu: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več