Smo eno od vodilnih svetovnih podjetij za prečiščevanje zdravil nove generacije

Intervju revije Perspektive z dr. Alešem Štrancarjem je nastal ob podelitvi nagrade Ustvarjalci stoletja, ki ga je dobilo ajdovsko podjetje BIA Separations. Ustanovitelj in direktor dr. Aleš Štrancar je nanizal nekaj izjemno zanimivih misli. Recept za uspeh je vztrajnost, močno pa odsvetuje podjetjem sodelovanje v državnih in evropskih projektih. Na ta način je Štrancar prihodke podjetja v zadnjih štirih letih spravil s štirih na 25 milijonov evrov. In podjetje BIA so prodali za kar 360 milijonov evrov.

Prejeli ste nagrado Ustvarjalci stoletja za razvoj idej in investicij v podjetništvu v srednji in jugovzhodni Evropi. Kaj to za Vas pomeni?

Nagrada pomeni priznanje zaposlenim podjetja Bia Separations, d.o.o., za izvrstne rezultate na področju razvoja, proizvodnje in prodaje visokotehnoloških proizvodov. To je potrdilo, da lahko podjetja iz držav bivše Jugoslavije tekmujejo z visokotehnološkimi konkurenti najrazvitejših držav sveta. Kar se tiče znanja in inovacij, smo daleč pred podjetji iz najrazvitejših držav, kljub precej slabšemu stanju na našem trgu.

Kakšna je Vaša osnovna dejavnost? 

Bia Separations se ukvarja z razvojem izdelkov in proizvodnih procesov za prečiščevanje zdravil nove generacije, cepiv in aktivnih sestavin za genske terapije. Smo eno od vodilnih svetovnih podjetij na tem področju in več kot 80 odstotkov proizvodov izvozimo v ZDA. Naše proizvode uporabljajo pri prečiščevanju zdravila Zolgensem, trenutno najdražjemu zdravilu na svetu, ki ga proizvaja Novartis.

Prednost podjetja je ekipa

Bia Separations je nedavno obeležila 20 let obstoja. Katere so Vaše prednosti pred konkurenco v regiji in v svetu?

Največja prednost našega podjetja je ekipa, posvečena poslu in ciljem, ki rešuje probleme naših kupcev precej hitreje od konkurence. Naši inteligentni filtri v primerjavi s filtri velikih multinacionalk omogočajo učinkovitejše čiščenje zapletenih sestavin.

Dr. Štrancar, Vi ste osebno najbolj zaslužni za te rezultate. Katere prioritete imate pri svojem vodenju podjetja? Katere so Vaše voditeljske prednosti?

Nerad govorim o sebi. Prioriteta je vedno kupec naših proizvodov in storitev. Naš cilj je, da se kupec vedno vrne in da lahko z njim razširimo sodelovanje in poslovanje.

Vaši srednjeročni cilji so impresivni. Večmilijonske investicije, odprtje 100 novih delovnih mest v Ajdovščini, odprtje proizvodnje v ZDA. Očitno močno verjamete v svoje sodelavce in v prihodnost Bia Separations? Koliko ste danes daleč od svojih ciljev?

Trenutno počasi končujemo širitev v Ajdovščini in smo že zaposlili okoli 35 novih delavcev. Že konec maja smo ustvarili toliko kot celo lansko leto. Povečali smo tudi neto dobiček. Do konca leta bomo podvojili prodajo in s tem dobiček. Investicijo v razširitev poslovne zgradbe s 4200 kvadratnih metrov na okoli 8000 kvadratnih metrov, ki znaša devet milijonov evrov, financiramo sami iz lastnega denarnega toka. Nismo vzeli kreditov, nismo dobili pomoči države. Pa tudi ne želimo si je, ker bi to samo oviralo naše načrte in cilje. Navkljub zelo intenzivnim vlaganjem smo uspeli zmanjšati vrednosti bančnih kreditov, ki smo jih imeli za približno poldrugi milijon evrov.

Uspeh ne pride čez noč

Kaj je po Vašem ključno za trajnostno poslovanje in česa podjetniki ne bi smeli delati?

Verjamem, da za to je potrebno predvsem pošteno delo in pošten odnos do kupcev. Treba je verjeti v proizvode, zaposlene, predvsem pa vztrajati pri postavljenih ciljih. Moramo se zavedati, da uspeh nikoli ne pride preko noči. Za take dosežke je treba delati 20, 30 let in ne omagati. Moje osebno razmišljanje je, da ni treba poslušati raznih svetovalcev in “influencerjev”, ki se niso veliko trudili in ki niso sami uspeli v življenju. Predvsem pa se je treba čimbolj izogibati državnih birokratov in svetovalcev, ki so postavljeni za promocijo podjetništva, čeprav si sami ne znajo niti svoje plače razporediti, da bo trajala ves mesec. Ne smete jemati državne podpore in ne smete se vključevati v državna ali evropske projekte. Njihovi nesmiselnimi pogoji jih odvračajo od podjetniške poti in osnovnega cilja, zaključka projekta za kupce v najkrajšem možnem roku. Bia Separations je v preteklosti sodelovala v nekaj evropskih in nacionalnih projektih in kot rezultat tega je popolnoma izgubila kompas, kar je eden od razlogov težke krize, ki je podjetje privedlo v prisilno poravnavo. Samo poslovni načrt prisilne poravnave, ki je zahteval maksimalno osredotočenost na končne kupce ter prepovedal sodelovanje pri evropskih in vladnih projektih, je podjetje postavil na zdrave temelje. To danes omogoča podvojitev dohodka in to vsako leto od leta 2016 naprej. Tako smo od štirih milijonov evrov prihodkov v letu 2016 dosegli letos več kot 25 milijonov let evrov prihodka.

Koliko ste kot podjetje vpeti v lokalno skupnost in širšo družbo? Koga podpirate?

Kar se tiče politike in birokracije, se trudimo izogibati stikom, kolikor je le možno. Ko gre za družbo in državljane, skušamo biti čimbolj pozitivni. Podpiramo določene projekte za izobraževanje mladih, pomagamo raznim društvom, posebno tistim, ki dvigujejo zavest javnosti o redkih boleznih. Podpiramo določene kulturne projekte in ohranjanje kulturnih spomenikov. Med drugim je Bia Separations donirala 50.000 evrov za zdravljenje dveletnega Krisa in okoli 10.000 evrov za delo Slovenskega okteta.

Kako ste prebrodili prvi val krize zaradi epidemije korone? Kakšne so posledice? Ali ste spoznali in osvojili kakšno novo lekcijo?

Podjetje že leta čisti viruse, tako da zelo dobro poznamo varno delo z virusi. V času največje rasti okužb smo delali po uveljavljenih varnih poteh, vendar z največjo možno zaščito (maske, higiena, …). Kdor ni bil nujno potreben v laboratoriju ali v proizvodnji, lahko delal od doma. Glede na to, da je devet podjetij, ki razvija cepiva za novi koronavirus, odvisnih od dobave naših proizvodov, je naše delo še bolj pomembno. Kot rezultat pričakujemo znaten porast prodaje naših filtrov, upravni odbor podjetja pa se je odločil, da dodatno razširimo naše kapacitete. Oktobra začenjamo gradnjo dodatnih 2000 kvadratnih metrov proizvodnih površin, tako da bomo sredi prihodnjega leta imeli že 10.000 kvadratnih metrov prostorov.

Katere bodo prioritete v delu podjetja Bia Separations v naslednjem obdobju?

Razširitev proizvodnih kapacitet in neprekinjena proizvodnje naših proizvodov.

Kakšno je Vaše sporočilo kolegom podjetnikom?

Vztrajajte na svoji poti tudi takrat, ko je najhuje. Potrebna je resna kriza, da si podjetnik postavi predse ogledalo in doume, katere so resnične prioritete za razvoj uspešnega podjetja. Kar vas ne ubije, vas okrepi.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več