Napad na Grčijo – tudi nekaj Slovencev je bilo tam

Zanimiv je tale datum, 28. oktober. Uau, koliko se je tega dne zgodilo v človeški zgodovini. Poleg tega, da ima rojstni dan moj mlajši brat Ivo…

Leta 1922 je Mussolini s fašističnim pohodom na Rim prevzel oblast v Italiji. Toda mi se bomo tokrat tega dne spominjali v okviru osemdesete obletnice italijanskega napada na Grčijo. Jeseni 1940 je fašistična Italija brez nemške vednosti napadla Grčijo iz smeri že dobro leto poprej zasedene Albanije. Grki so se žilavo in uspešno branili, ob tem so Italijani doživeli hud vojaški poraz, posledično so skoraj izgubili še Albanijo. Vojna se je zavlekla, Italijani so krepko precenili svoje vojaške zmožnosti, grška vlada pa je za obrambo svojega položaja iskala britansko pomoč.

Britanci in Nemci pridejo na pomoč

Konec oktobra 1940 so bile kot pomoč Grčiji na Kreti in Lemnosu razmeščene eskadrilje britanskega vojnega letalstva. Poleg tega je grška vlada za pomoč pri obrambi pred italijanskim napadom vztrajala, da Britanci na grškem ozemlju razmestijo najmanj devet divizij. Prišle so avstralska in novozelandska pehotna divizija ter tankovska brigada, ki so bile razmeščene do začetka marca 1941. Hitlerja je skrbela izguba romunskih naftnih polj, ključna za nemški vojaški stroj. Hkrati je želel pomagati zaveznici Italiji in utrjevati južno krilo pred morebitnimi britanskimi napadi, zato je že novembra 1940 izdal ukaz za začetek priprav na okupacijo Grčije. Nemški načrt je predvideval glavno smer napada z bolgarskega ozemlja in 13. decembra 1940 je bila načrtovana izvedba operacije Marita.

Nemci so marca 1941 začeli premeščati svoje sile iz Romunije v Bolgarijo. Intervencija v Jugoslaviji je bila pri tem le vmesna postaja. Aprila 1941 je sledil združen nemško-italijanski napad na Jugoslavijo in Grčijo. Po padcu Grčije sta se grška in britanska vojska umaknili na Kreto, vendar je po nemškem letalskem desantu maja 1941 padla tudi ta, zato je temu sledila evakuacija britanskih čet v Egipt. Tja, na ozemlje pod britanskim nadzorom, je odšel tudi grški kralj Georgij II. in vladni ministri. Toda to je že druga zgodba…

Divizija Julia

In slovenska oz. primorska vpetost v to vojno? Na grških tleh so se bojevali vojaki iz divizije Julia, ki je pokrivala tudi mobilizacijsko območje Julijske krajine. Nekateri so padli, kot italijanski državljani in italijanski vojaki, torej še pred vstopom Jugoslavije v drugo svetovno vojno. Dolga leta pozabljeni in zamolčani, žal.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več