Štrancar: poslovanje v Sloveniji je povezano s korupcijo

Dr. Aleš Štrancar, veliko ime današnjega dne, se je po novici o prodaji podjetja BIA Separations zavil v molk. Je pa doslej že veliko povedal. Pred meseci je bil gost Mateje Subotičanec na Radiju Ognjišče. Na ta izjemno zanimiv intervju, ki je na spletu KLIK , bi zato radi ponovno opozorili, saj je v njem precej izjemno pronicljivih izjav. Poglejmo nekatere.

Na vprašanje, zakaj mnogi Slovenci ne uspejo doma, ampak šele v tujini, je dr. Štrancar odgovoril: “Slovenija je majhna držav in zato je v poslu treba razmišljati globalno in razvijati glboalne tehnologije. To podjetju prinese neodvisnost od Slovenije, kar je dobro. Če pa si odvisen od slovenskega trga, se hitro ujameš v krog, ki te prislili v korupcijo. Ne le finančno, ampak lahko tudi drugačno. Če hočeš kako koncesijo od države, moraš v zameno podpirati določene kroge ali politično stranko. Poslovanje v Slovenije je tako zato tesno povezano s korupcijo. Včasih moraš koga zaposliti, drugič moraš skleniti posel s točno določenim podjetjem.” V gradbeništvu, denimo, za posle z državo velikokrat izbirajo slabše in dražje izvajalce. A to ne velja samo za državo in politiko, opozarja Štrancar. Poudarja, da bi s korupcijo morala sama pri sebi počistiti tudi Cerkev: “Poglejmo, kdo je gradil dom koprske škofije v Strunjanu. Najprej je treba pomesti pred svojim pragom.” Štrancar se sprašuje, koliko pismoukov in farizejev bi Jezus Kristus, če bi danes prišel na svet, našel med kristjani in duhovniki.

Vzrok za to vidi v povezanosti s starimi omrežji, nekdanjo tajno službo Udba, opozarja pa, da to stanje pomagajo vzdrževati tudi mediji: “Raziskovalnega novinarstva pri nas praktično ni. Mediji nam servirate določene novice, drugih pa ne. Namesto raziskovalnega novinarstva imamo novinarstvo za pranje možganov.”

Omenil je tudi Radio Ognjišče, kjer se je zapletel v manjši spor z urednikom Tadejem Saderjem: “Radio Ognjišče ni odreagiral pravilno. Kako lahko katoliški radio tako vehementno potepta našega primorskega rodoljuba, duhovnika in izvrstnega skladatelja Vinka Vodopivca. Tako imamo v Ajdovščini v bližini tri šole, na katerih piše: Osnovna šola Danila Lokarja, Srednja šola Vena Pilona in Glasbena šola Ajdovščina. To so dejstva. Radio Ognjišče je pri tem odigral hlapčevsko vlogo.”

Spomnimo. O cenzuri napisa na ajdovski osnovni šoli je prva poročala Vipavska.info. Članek o tem je še vedno najbolj bran prispevek na portalu: KLIK. Radio Ognjišče je najprej trdil, da gre za lažnivo novico in da napis vsebuje ime Vinka Vodopivca.

Na portalu Radia Ognjišče so ob oddaji avtorice, izkušene novinarke in radijske voditeljice Mateje Subotičanec,  zapisali:

“Direktor primorske gazele, visokotehnološkega podjetja BIA Separations, dr. Aleš Štrancar, je svojemu podjetju z dolgoletnim trudom, delom in bistrostjo, izboril vodilno mesto v razvoju monolitne tehnologije in je edini proizvajalec monolitnih kromatografskih kolon za proizvodnjo, čiščenje in analizo večjih bioloških molekul, kot so virusi, plazmidna DNK, eksosomi, protitelesa, bakteriofagi, večji proteini in podobno. V oddaji Naš gost nam je na poljuden način razložil, kaj pravzaprav počnejo. Tako delo zahteva vrhunskega strokovnjaka, ki pa ni samo to, je tudi domoljub in iskren človek, ki brez ovinkarjenja pove, kaj misli.

Večnamensko raziskovalno, proizvodno in izobraževalno poslopje podjetja, ki ga dr. Štrancar vodi, se nahaja v osrčju Vipavske doline, v Ajdovščini, z mednarodno razširjenimi prodajnimi in distribucijskimi uradi. Dr. Aleš Štrancar pozna razmere za delo v tujini in doma, trdi, da mladi v tujino odhajajo predvsem zaradi odnosov in ne samo zaradi višjih plač.
Rodna Planina pri Ajdovščini dr. Štrancarju in njegovi družini nudi veliko možnosti za življenje v naravi, čeprav je delovni urnik zelo natrpan. V oddaji nam je zaupal, da okolja nikakor ne bi zamenjal, predvsem pa se mu zdi pomembno, da tudi otroci doživijo stik z zemljo in obvladajo »polavtomatsko orodje« s katero se jo obdeluje. V oddaji je povedal, da v prostem času rad tudi bere, večinoma kaj psihološkega in zgodovinsko obarvanega, ki je zavito v berljivo zgodbo.

Latinci so rekli: carum rarum. Ne samo zato, ker je vrhunski znanstvenik tudi iskren domoljub, predvsem zato, ker dr. Aleš Štrancar to domoljubje nosi v srcu in besedi.
Na svojstven, redek in dragocen način. Vabljeni k poslušanju oddaje Naš gost.”

Dr. Aleš Štrancar je bil gost Televizije Slovenija v intervjuju z dr. Jožetom Možino, ki je zaradi neposrednosti izjemno odmeval.

 

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več