Hojs v Pivki – ministrstvo podpira muzej

V Parku vojaške zgodovine sta notranji minister Aleš Hojs in direktor Parka Janko Boštjančič podpisala pogodbo o sofinanciranju delovanja Parka vojaške zgodovine. Gre za še eno v sklopu pogodb, sklenjenih na podlagi julijskega sklepa vlade, ki je glede na nacionalni pomen Parka vojaške zgodovine in njegov izrazit medresorski značaj k vzpostavitvi sodelovanja s Parkom in medresorskega sofinanciranja njegovega delovanja zavezal šest pristojnih ministrstev: Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvo za zunanje zadeve.

Velika vloga policije v vojni 1991

Direktor Parka je ob podpisu izpostavil dejstvo, da je razstava Pot v samostojnost, ki so jo kot osrednjo razstavo Parka vojaške zgodovine postavili pred petimi leti, dobro obiskana, da pa je vloga takratne slvoenske policije, imenovane Milica, v vojni za obrambo samostojnosti nekoliko zanemarjena. Izrazil je zadovoljstvo, da bodo s podpisom pogodbe zagotovljena sredstva za dopolnitev razstave kot tudi vzpostavljeno sodelovanje med Parkom vojaške zgodovine in Muzejem slovenske policije.

Minister Aleš Hojs je v slovesnem nagovoru ob podpisu pogodbe Parku vojaške zgodovine čestital za izjemno prizadevnost in strokovnost pri muzejski predstavitvi slovenskega osamosvajanja kot ključnega mejnika v naši nacionalni zgodovini. Pri obrambi novonastale samostojne slovenske države je bila po njegovih besedah poleg vojaških sil odločilna tudi vloga slovenske policije, zato je izrazil iskreno zadovoljstvo, da bo s prejetimi sredstvi Parku ob prihajajoči 30-letnici slovenske samostojnosti omogočen dostojen muzejski prikaz tega dela v zgodbi slovenske osamosvojitve.

Osamosvojitvena tuba

Ob slovesnem podpisu pogodbe je minister Hojs skupaj z direktorico Muzeja slovenske policije Darinko Kolar Osvald in vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije Andrejem Juričem Parku vojaške zgodovine simbolno predal tudi glasbeni inštrument – tubo, na katero so igrali godbeniki policijskega orkestra ob razglasitvi samostojnosti Republike Slovenije na slovesnosti na Trgu republike v Ljubljani 26. junija 1991. Vodja Muzeja slovenske policije Darinka Kolar Osvald je ob tej priložnosti zbranim predstavila zgodbo tega dragocenega inštrumenta, ki bo odslej kot muzejski eksponat v Parku vojaške zgodovine obiskovalce spominjal na prelomne dogodke v nacionalni zgodovini.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več