Dvojna merila – na račun družin, kakopak

Ob prodaji avtomobila lahko vložiš vlogo, da ti država vrne preplačano cestnino. Ali kot se reče v birokratski latovščini: dajatev za uporabo vozila v cestnem prometu. To plačamo, da se lahko vozimo po cestah. Ne vem sicer, zakaj potemtakem tujci tega ne plačajo, čeprav se lahko tudi brez omejitev vozijo po naših cestah, a pustimo to.

Vrnitev preplačane cestnine je dobra pogruntavščina. Poštena. Da je država pripravljena vrniti denar, je tudi pohvalno.

Ima pa ta institut napako. Če, denimo, daš vlogo za vračilo preplačane cestine kot oče petih otrok (zato imaš polovični popust), pa denarja ne vrnejo. Zakaj ne? Zato, ker bi moral to prijaviti ob podaljšanju registracije vozila. Kaj pa če dobiš šetrtega otrok teden dni po registraciji? Kaj pa če kupiš večji avto in bi rad pravico izkoristil na avtomobilu, kjer plačaš višjo cestnino? Logike ni. Človek se pač odloči in kadarkoli proda avtomobil ter zahteva vračilo preplačane cestnine. To je njegova pravica. Enako pravico bi torej morali imeti tudi starši, da zahtevajo vrnitev preplačane cestnine.

S soprogo živiva od svojega dela in ker se ne poglabljava v zakonodajo, ne izkoristiva vseh ugodnosti zaradi najinih petih otrok. Vrtec sva tako v velikokrat plačevala veliko več kot bi morala. Seveda so nam na upravi vedno razložili, kako sva neumna, da sva kaj spregledala. Ne razumem pa, kako da priseljenci, ki še slovensko ne znajo, te stvari uredijo brez vseh težav. Ko sme neko uslužbenko to vprašal, mi je rekel: “Oh, gospod, to pa res ni noben problem. Njim vse mi izpolnemo in uredimo, oni samo podpišejp.” Aha, lepo. Zakaj pa zame ne?

Center za socialno delo ti ne da nič, če se izrecno ne pozanimaš in ne zahtevaš določenih pravic. Le tu in tam sem srečal uslužbenko ali uslužbenca, ki nam je samoiniciativno svetovala, kakšne so naše pravice. Razen za ljudi, ki ne znajo slovensko, njim pa na CSD-jih avtomatično uredijo vse možno ugodosti, čeprav so nepismeni. Zato imajo lahko tudi določena romska naselja samo en TRR za vse, midva s soprogo pa morava imeti dva računa, čeprav bi nama zadostoval en račun.

Če ima človek pet otrok, država to dobro ve. To je vpisano v vseh kartotekah E-uprave. Zakaj je treba torej tej isti državi ob plačevanju cestine posebej prilagati potrdilo o številu otrok? Odgovor je preprost: zato, da ne bi vsi izkoristili te ugodnosti. Zakaj lahko ob prodaji avtomobila uveljavljaš preplačano cestnino, medtem ko tega oče petih otrok ne more narediti? Na istem formularju, po isti logiki. Odgovor je isti kot prej.

Pa še eno vprašanje. Zakaj preko e-uprave ne moreš plačati znižane cestnine? Zakaj je treba iti osebno na Upravno enoto? 

Zakaj to pišem? Samo zato, ker ima aktualna vlada posluh za vse, tudi za družine. Za ministra za družino sem slišal že od več ljudi, kako pozorno prisluhne vsakemu. Zato imam upanje, da bi ta dvojna merila sedanja vlada utegnila odpraviti.

 

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več