Ogled stolnih orgel

Gradnja novega pevskega kora v koprski stolnici je v polnem teku. Orgle se pripravljajo na montažo in posodabljajo v Orglarski delavnici Maribor v Hočah. Pričakovati je, da se bodo zaključna dela odvila naslednje leto. Kakšen je sedaj izgled kora, si lahko pogledamo v prihodnjih dnevih.
V soboto in nedeljo bo možen v dveh enournih terminih za 9. in 12. uro širši javnosti. Takrat bodo postavili nosilne jeklene konstrukcije novega pevskega kora.
V stolnici bo postavljen eksponat orgelskih piščali Orglarske delavnice Maribor. Zraven bodo tudi predstavljene spletna stran orgel koprske stolnice, mednarodna spletna donatorska platforma in spletno mesto na družbenem omrežju Facebook.

Orgle je oblikoval znani skladatelj, organist , pianist in pedagog Jean Guillou, ki je konec januarja lani preminil. Njegov eden izmed najstarejših nemških založnikov Schott Music je na pogrebni slovesnosti dejal: “Kot izvajalec je naredil revolucijo v umetnosti igranja orgel, kot improvizator je očaral cele generacije koncertnih izvajalcev, kot skladatelj je odprl repertoar ‘kralja inštrumentov’ na območja, za katera je veljalo, da so bila prej nepredstavljiva.”

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več