Spomin na Trst, slovenska pljuča

Letos mineva sto let od požiga narodnega doma v Trstu. V spomin na ta dogodek Slovensko zgodovinsko društvo za novejšo in sodobno zgodovino, organizira omizje z naslovom: Spomin na Trst – slovenska pljuča.

Pred sto leti, 13. julija 1920 so fašisti požgali slovenski narodni dom v Trstu. Razlog je bila ideologija manjvrednosti slovanskih narodov, ter ogrožanje “italijanskega” prostora Primorske, Istre in Dalmacije. V tem domu so se odvijale slovenske predstave, srečanja, predavanja, zborovanja, koncerti, … vse kar je spodbujalo k večji narodni samozavesti Slovencev.

Kot opravičilo za storjeno škodo so Italijanske oblasti nekoliko prispevale h obnovi doma in obljubile, da bo dom ponovno prišel v oskrbo slovenske narodne skupnosti. To se bo predvidoma zgodilo ob stoti obletnici, ko bosta vrnitev doma Slovencem pospremila predsednika Italije in Slovenije.

Na omizjuv Ljubljani bodo 23. junija spregovorili: Ivo Jevnikar, časnikar in publicist iz Trsta; profesor Tomaž Simčič, šolnik in zgodovinar iz Trsta in profesor Milan Škrabec, zgodovinar iz Ljubljane.

V uvodu bodo predstavljene stare razglednice Trsta iz zbirke Milana Škrabca. “Slovenci že nestrpno čakamo dan ko se bo 13. julija izpolnila obljuba, da italijanska država vrne stavbo slovenski narodni skupnosti. Srečanje s poznavalcema preteklosti Trsta, bo priložnost za razgovor o samem Narodnem domu in njegovi usodi, a tudi o stanju duha med tržaškimi Slovenci v zadnjem avstrijskem obdobju, o značilnostih in pomenu politike Edinosti ter razlogih, da se drugje na Slovenskem močno krščanskosocialno gibanje na Tržaškem kljub naporom osebnosti, kot je bil dr. Jakob Ukmar, ni zasidralo,” so zapisali v zgodovinskem društvu.

Omizje bo v torek, 23. junija 2020, ob 18. uri, v prostorih Muzeja VSO na Cankarjevi 11, v Ljubljani. Slika vabila je dostopna na spodnji povezavi.

Vabilo

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več