Največ Slovenk je Marij, največ Slovencev pa Francev

Lani je v Sloveniji živelo 2,1 milijona prebivalcev med njimi pa sta najpogostejši imeni Marija (53.414) in Franc (22.810).

  • Aprila 2020 so izdali novo izdajo publikacije Statøpis (Statistični pregled Slovenije 2020). V njem predstavljajo z izbranimi podatki vsa področja tematik, s katerimi zbirajo podatke.
  • Eno izmed področij tem je tudi statistika imen in priimkov. V novi izdaji  lahko med drugim izvemo, da je bilo tudi v letu 2019 (kot tudi precej let nazaj) največ prebivalkam Slovenije ime Marija, največ prebivalcem pa Franc. Zanimivo je da sta ti imeni najbolj pogosti kot pa druga imena na določenih območjih. Ime Marija je bilo ime 53 tisočim žensk, ime Ana katero je drugo uvrščeno pa samo 25 tisoč. Najpogostejši moški imeni sta Franc in Janez. Ime Janez je nosilo lani skoraj 20,5 tisoč dečkov. Ime Franc pa je imel okrog 20,7 tisoč nosilcev.

    mockups-design.com
  • Če so Vam te besede vzbudile zanimanje za statistiko koliko enako imenovanih ljudi je v Sloveniji, si poglejte uradno spletno stran statističnega urada Republike Slovenije. Zraven lahko vidite katera imena in priimki izginjajo oziroma imajo vse manj priljubljenosti. Novejša izdaja Statøpisa vsebuje poleg opisanega  tudi prikaze z vseh drugih tematskih področij. Še več statističnih podatkov je v podatkovni bazi SiStat.
  • Nekateri grafi informacij v Statøpisu segajo čez dve strani, zato je priporočeno, da si v brskalniku na računalniku prilagodite ogled dokumenta v zapisu PDF na dveh straneh hkrati.

O imenu Marija med Slovenci je Vipavska že objavila obširnejši članek: KLIK.

Objavljen pa je tudi članek o tem, kaj pomeni ime Marija: KLIK.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več