Vrhpolje z biserom Vipavske

Veliki mozaik slikarja Marka Ivana Rupnika v Vrhpolju je eden od najdragocenejših biserov Vipavske doline, saj ga je ustvaril največji slovenski slikar, ki ga občudujejo milijoni po vsem svetu. Poslikal je namreč največja romarska središča Evrope: Vatikan, Fatimo, Lurd in San Giovanni Rotondo.

Vrhpoljski župnik Janez Kržišnik pravi: »Mozaik je nekaj posebnega, saj je imel pater Rupnik povsem proste roke. Drugod, denimo v Fatimi, se je moral zelo prilagajati zahtevam arhitekta. Tu pa ne.«

Kržišnik je v župnijo prišel po odhodu Jožka Berceta, tik pred začetkom postavljanja mozaika. Precej detailov, obraze recimo, je Rupnik naredil že v Rimu. Zato je bilo velikansko delo nared »že« v nekaj tednih. Ogromno delo je zahtevalo tudi ogromno stroškov, ki pa jih zaradi prostovoljnega dela niti ne moremo točno oceniti. A vstopnine v cerkev vseeno ne pobirajo. »Kdor želi pomagati, lahko to stori in da svoj prispevek v pušico v cerkvi. Vstopnine v cerkev pa ne bomo pobirali,« je odločen Kržišnik.

V prezbiteriju je zanimiva podoba apostola Tomaža, ki se s prsti grabi za Kristusovo rano, kot bi hotel splezati nanj. Gre za staro simboliko, ki so ga upodabljali celo tako, da je imel Tomaž celo roko v rani. Tomaž se dotika Kristusa, saj se je z izpovedjo vere na novo rodil iz njegove prebodene strani. Rupnik je upodobil tudi slovensko spravo: jagnje odpušča levu in mu daje v šapo svojo nožico. Zanimiva je tudi upodobitev prvega čudeža, spremenitve vode v vino. V vinorodnem Vrhpolju je tako Rupnik upodobil tudi tradicionalno vinsko klet ali hram.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več