Knjiga Priimki je že na voljo

Goriški tednik Novi Glas je včeraj zjutraj kot prvi časnik objavil zapis o izidu knjige Priimki, njih izvor in pomen. Tudi zgodbe o priimkih je prvi objavil Novi Glas. Tedniku in njegovemu uredniku Juriju Paljku sem hvaležen, da mi je stal ob strani in mi objavljal članke tudi takrat, ko sem bil v najhujšem primežu medijske blokade in cenzure. In sem bil moral novinarstvo obesiti na klin.

Ko sem danes popoldne prevzel knjige pred novogoriško pošto, sem bil radosten. Izid knjige je sicer neprimerljiv z rojstvom otroka, a vendar prav to primero tako radi uporabljamo. Veselje je bilo še toliko večje, ker smo (sem) na knjigo čakali več let. Izjemen užitek mi je bil listati mojo knjigo, lepo oblikovano, trdo vezano, barvno, z mehkimi, matiranimi nebleščečimi listi. Slab kilogram tehta.

99 priimkov v 86 poglavjih. Za vsako poglavje sem porabil dan do dva pisanja, pred tem pa za zgodovinsko raziskovanje še dan, dva, tri. Pisal sem z ljubeznijo, tudi strastjo, zato mi knjiga toliko pomeni. Pomeni pa tudi mnogim rednim bralcem, ki so se mi oglašali in spraševali po knjigi. Nekaj jih je reklo, da si članke s priimki izrezuje, kar mi je v čast. In močno godi moji nečimrnosti, kakopak.

Knjigo lahko naročite na spletni strani mohorjeva.it za 26 evrov. Hvaležen sem goriški Mohorjevi, da je postavila razmeroma nizko ceno in se tako približala bralcem. Tudi sicer sem ponosen, da je knjigo izdala ravno Mohorjeva, ki je ena redkih primorskih založb. To je tudi poklon mojim prednikom, ki so pri Stomažih na Vipavskem bili redni naročniki, zvesti mohorjani. Knjigo sem posvetil primorskih duhovnikom, buditeljem, čedermacem, ter mojima učiteljema, ki sta me vzgajala v zoon politikona: pokojnemu Vinku Kobalu in Milanu Knepu. Hvaležen sem tudi moji soprogi, ki me tudi sicer vedno podpira in spodbuja. In otrokom, ki so me prenašali, stalno prilepljenega za računalnikom ali v knjigah.

Če bo Bog dal, bomo knjigo predstavili 6. junija ob 20.h v Ajdovščini. Na Večeru pod Čavnom bom opisal, kako in zakaj so nastali slovenski priimki. Ko bodo ukrepi sproščeni, pa se mogoče vidimo tudi kje drugod, če bom dobil vabilo.

Nekaj knjig imam tudi sam. Če bi si jo kdo želel s podpisom, jo lahko naroči tudi pri meni: info@tinomamic.eu, 031 646 870.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več