Četrti natis Možinovega Slovenskega razkola

V času, ko so knjižnice in knjigarne zaprte in ko ne izide skorajda nobena knjiga, pa je zgodovinska knjiga Slovenski razkol izšla že četrtič v petih mesecih. Izjemno zanimanje je epidemija sicer precej zmanjšala, saj avtor dr. Jože Možina knjige ne predstavlja več na literarnih večerih. Še vedno pa ljudje precej kupujejo knjigo po telefonu ali spletu. Zato je Možina v tiskarni prevzel že četrto izdajo, tretji ponatis. O tem je napisal tvit, ki ga objavljamo.

Nedvomno gre za knjigo, ki ima v času epidemije naziv najbolj prodajana slovenska knjiga. Izšla je pri vseh treh Mohorjevih družbah, Možina pa jo je založil. Knjiga je povzetek Možinovega zgodovinskega raziskovanja zadnjih 30 let, ki ga je sklenil z doktoratom na najbolj ugledni in najstarejši slovenski katedri za zgodovino, Filozofski fakulteti ljubljanske univerze.

Monografija Slovenski razkol je obširna, z dokumenti in pričevanji utemeljena zgodovinska knjiga, ki prinaša odgovor na temeljno oz. najbolj prestižno vprašanje slovenske novejše zgodovine: zakaj in kako so Slovenci med drugo svetovno vojno spolzeli v oster narodni razkol, kdo je ta proces povzročil in kje se je vse skupaj začelo? Narodni razkol se je namreč do konca vojne še okrepil in razširil na celotno ozemlje ter s travmatičnimi posledicami sega še v sedanji čas. Prav zato je knjiga izredno aktualna in s svojimi novimi razkritji pomembna za slovensko prihodnost.

Posebna odlika knjige je uporaba doslej neznanih oz. neuporabljenih arhivov, fotografij in dokumentov, tudi desetletja zakopanega arhiva stražarjev, kar prinaša številna povsem nova odkritja. Dodatno vrednost p

Knjigo lahko naročimo na internetu: www.jozemozina.si . Cena knjige je 58 evrov.redstavljajo vključena pričevanja oseb, ki so doživljale vojne dogodke, in grafične ponazoritve žrtev vojne ter njihovih povzročiteljev, ki kar se da natančno pokažejo, katera stran v vojni je sprožila nasilje in kakšne so bile posledice. Pričujoče zgodovinsko delo je utemeljeno na analizah podatkov o smrtnih žrtvah in povzročiteljih na različnih straneh, pridobljenih iz baze Inštituta za novejšo zgodovino v Ljubljani, kar je nazorno prikazano v grafih. Nekateri predstavljajo ključno podlago za razumevanje slovenskega razkola, ki se je v letih 1941 in 1942 začel v Ljubljanski pokrajini.

Knjiga je namenjeno vsem, ki bi radi razumeli preteklost in prek nje sedanjost tako naroda kot svojih prednikov. Ti so nam, kot dokazujejo najnovejše raziskave, ne le v spominu ampak tudi v genskem zapisu zapustili sledi vojne, ki nas bremenijo kot travme, posebej če jih ne poznamo in ne raziščemo.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več