Park vojaške zgodovine je spet odprt

Park vojaške zgodovine v petek, 1. maja 2020, ponovno odpira svoja vrata. Po skoraj dvomesečnem mirovanju bo praznični vikend v muzeju prazničen. Ob tej priložnosti so pripravili akcijo za vse prvomajske obiskovalce,  20-odstotni otvoritveni popusta na vstopnino. V maju pa bo stalni 10-odstotni popust. Muzejske zbirke in razstave so na ogled med 10. in 16. uro.

Park vojaške zgodovine Pivka. Foto (c): Tino Mamić

Za organizirane skupine, večje od 15 oseb, prosijo, da svoj obisk rezervirajo vnaprej, da bodo lahko zagotovili ustrezne zdravstvene ukrepe in organizirali varen ogled. Obiskovalce prosijo, da se na obisk prihajajo zdravi, brez akutnih znakov prehladnih obolenj. Obiskovalci morajo skladno z navodili stroke med obiskom v notranjih prostorih obvezno uporabljati zaščitne maske. Pri nakupu vstopnic, med ogledom in ob uporabi sanitarij morajo obiskovalci spoštovati varnostno razdaljo (dva metra) ter druge ukrepe in navodila zaposlenih za preprečevanje okužb. Ob obisku je treba upoštevati higieno kašlja ter se držati načel pravilnega umivanja in razkuževanja rok. Razkužila za roke bodo obiskovalcem na voljo na izpostavljenih mestih. Zaposleni bodo večkrat dnevno poskrbeli za razkuževanje površin in prostorov, kjer se zadržujejo obiskovalci, ter dosledno izvajali zaščitne ukrepe za zagotavljanje varnosti obiskovalcev.

Podmornica in simulator zaprta

Iz preventivnih razlogov se ogledi notranjosti podmornice do nadaljnjega ne bodo izvajali, ravno tako ostaja do preklica zaprt dostop do simulatorja letenja z letalom MiG-21. Igrala, muzejska trgovina Magazin in muzejska restavracija Kantina Pivka ostajata skladno z aktualnimi navodili še zaprti in bosta začeli s poslovanjem ob nadaljnjem sproščanju ukrepov.

Krožna pot

Park vojaške zgodovine Pivka. Direktor Janko Boštjančič v podmornici. Foto (c): Tino Mamić

Ob obisku muzeja je možen tudi pohod po Krožni poti vojaške zgodovine, ki poteka ob pomembnih ostalinah bogate vojaškozgodovinske in kulturne dediščine območja. Njena trasa povezuje Park vojaške zgodovine, kaverno iz prve svetovne vojne, italijansko podzemno utrdbo Alpskega zidu na Primožu, Šilentabor nad Zagorjem, kjer je bil ob koncu srednjega veka zgrajen največji utrdbeni sistem na Slovenskem, in turistično vas Narin. Skoraj petnajstkilometrski pohod traja okvirno štiri ure, pohodniki z manj časa ali kondicije pa se lahko odločijo samo za pohod do Primoža ali vzpon do Šilentabra. Krožna pot vojaške zgodovine je lani prejela tudi priznanje v tekmovanju Naj pot 2019 kot ena najboljših tematskih pohodnih poti po Sloveniji.

Letošnji sklop spomladansko-poletnih dogodkov v luči aktualnih razmer ne bo izveden, in sicer so odpovedani Spomladanski pohod po Krožni poti vojaške zgodovine (17. 5.), Tankovski vikend (30.–31. 5.) in tekmovanje v spretnostni vožnji s tovornjaki Europa Truck-Trial (4.–5. 7.). Morebitne prestavitve terminov za posamezne dogodke bodo sporočene naknadno.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več