Spet višji prispevki za SP, a danes je nov dan

Včeraj sem zapisal naslednje. Socialni prispevki za samostojne podjetnike so šli za 16 evrov gor. A tega mediji kot da sploh ne opazijo. Samostojni podjetniki so v Republiki Sloveniji še vedno peto kolo. Za glavne medije celo nebodigatreba.
Večina si plačuje minimalne prispevke, saj več ne zmore.
Ko sem odprl svojo firmo, za izdelovanje družinskih dreves po naročilu, leta 2012, so prispevki znašali 291 evra. Danes, po osmih letih, znašajo 402 evra.
To je razlike skorajda 40%. Ali so šle tudi pokojnine, ki jih moja generacija ne bo imela, čeprav vplačujemo, toliko gor v teh letih? Ali so šle tudi cene v trgovini toliko gor? Ne eno ne drugo. Samo obveznosti najmanjših podjetij so šle toliko gor.
Danes sem, z enodnevno zamudo, plačal prispevke državi s štirimi položnicami. Čeprav gre denar v proračun, je treba izpolniti štiri položnice. Da imajo še banke nekaj od tega.

Vse sorti obljube so že dobili zdravniki, balagajničarke v trgovini, učitelji, javni uslužbenci. Samostojni podjetniki pa samo obljubo o odlogu plačila prispevkov. Prispevke samostojni podjetniki moramo plačati v celoti. In še več kot pred mesecem dni. Ne glede na obseg posla. Ne glede na epidemijo. Marca je svoja podjetja zaprlo tudi po trikrat več ljudi na dan kot običajno. Samo v enem dnevu, 20. marca 2020, je ugasnilo svojo dejavnost kar 180 samostojnih podjetnikov.

Danes je nov dan

Na koncu komentarja sem bil zapisal stavek, ki sem ga danes izbrisal: “Logika nove vlade ostaja podobna prejšnjim, kljub različnim programom in zavezanosti tržnemu gospodarstvu.” Danes, 24. marca, je namreč vlada Janeza Janše razglasila protivirusne ukrepe. Samostojnim podjetnikom je za čas krize odpisala prispevke. Dala jim je tudi pravico do univerzalnega temeljnega dohodka v višini 70% minimalne plače. Vladna politika do malih podjetnikov se je tako povsem obrnila. Klobuk dol!
Glede na popolni preobrat vladne politike do drobnega gospodarstva, lahko po desetletjih slednjič pričakujemo boljše čase za samostojne podjetnike.
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več