Ajdovščina razvija cepivo za korono

Ajdovski Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (COBIK) je v sodelovanju s slovenskimi in tujimi podjetji, raziskovalnimi inštituti in univerzami začel razvoj cepiva za novi koronavirus. Glavni cilj konzorcija je razvoj platforme, ki bo omogočila hitro pripravo cepiv za epidemije. Razvoj cepiva lahko traja nekaj mesec ali nekaj dni. Direktor COBIK Matjaž Peterka je dejal, da razivjajo cepiva že dlje časa:”Začeli smo razmišljati, da se pripravi tudi cepivo za korono. Seveda so problem sredstva in prvi korak je bil pridobiti sredstva. Uspeli smo zagotoviti zasebna sredstva, vsaj za začetek tega dela in takoj začeli z delom. Začetna investicija v razvoj znaša milijon evrov, kar bo dovolj, da preverijo tehnologijo in pridejo do prvih rezultatov. Stroški razvoja so izjemno visoki, a ocenjujejo, da bodo po prvi fazi pridobili podporo novih partnerjev, kar bo omogočilo nadaljevanje dela.

Sedež ajdovskega Cobika. Foto (c): Google

Kot navajajo, razpolaga konzorcij partnerjev centra odličnosti z znanjem in izkušnjami na področju razvoja cepiv ter virusnih vektorjev. V konzorcij se je med drugim vključilo tudi ajdovsko podjetje BIA Separations, ki bo razvilo postopek čiščenja zdravilnih učinkovin in zagotovilo masovno industrijsko proizvodnjo. Direktor Aleš Štrancar pravi, da imajo v BIA Separations veliko izkušenj z razvojem zelo podobnih procesov čiščenja ter industrializacijo in so že vključeni v več projektov proizvodnje cepiv za Covid-19, predvsem s podjetji iz ZDA.

“Tehnologija čiščenja omogoča proizvodnjo zelo čistih vektorjev za gensko terapijo in cepiv, kar bo nedvomno konkurenčna prednost pred marsikaterim cepivom, ki ga razvijajo druga svetovna podjetja, ki naše tehnologije ne uporabljajo. Cepiva, čiščena z našo tehnologijo, bodo zato cenejša in bistveno bolj varna za uporabo,” še pojasnjuje direktor podjetja, ki je pomagalo tudi pri razvoju revolucionarnega zdravila zolgensma.

Direktor in ustanovitelj podjetja dr. Aleš Štrancar

Obalainfo, STA

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več