Karanteno so izumili na Jadranu

Dubrovnik, srednjeveška država. Foto (c): Tino Mamić

Izraz karantena so si izmislili na Jadranu.  Leta 1377 je neodvisna država Dubrovnik za trgovce, ki so hoteli v mesto, odredila čakanje. Karanteno.

Zaradi epidemije črne smrti, kuge, ki je razsajala po Evropi in pobrala tretjino življenj na celini, se je dubrovniški mestni svet odločil in za vse, ki so hoteli priti v mesto, odredil 30-dnevno čakanje na izoliranem otoku.

Trentin

Dubrovnik, srednjeveška država, sočasna upodobitev mesta.

Ukrep so imenovali trentin. Zaradi strahu pred morečo kugo so jih osamili na bližnjih otokih. Nekaj let kasneje so v Beneški republiki trentin podaljšali na 40 dni. Quaranta, 40, karantena. Zato mnogi pišejo, da so si karanteno izmislili Benečani.

Osamitev kot ukrep proti širjenju kužnih bolezni se sicer pojavlja skozi stoletja. Prva omemba osamitve se pojavi v bibiliji okoli 7. stoletja pred Kristusom. Takrat so zoper gobavost odredili sedem dni čakanja, zatem pa v okuženo  hišo vstopili šele, ko jo je pregledal duhovnik.

V 19. in 20. stoletj so potekale mnoge mirovne konference velesil. Ukvarjali so se z vprašanjem prehitrega širjenja smrtonosnih nalezljivih bolezni kot je, denimo, kolera. Sprejeli so ukrep, da je desetdnevna karantena dovolj dolga, da se bolezen razvije. S karanteno so tako reševali problem rumene mrzlice, ki je pustošila po Severni Ameriki. Karantena je zelo učinkovita tudi dandanes, saj tako ustavimo bolezni kot je, naprimer, ebola v Afriki.

1918 je pandemija okužila tretjino Zemljanov

Dubrovnik, srednjeveška država. Foto (c): Tino Mamić

Najbolj znan primer epidemije iz sodobnega časa, zoper katere so se borili s karanteno, je španska gripa. Izbruhnila je ob koncu prve svetovne vojne. Za špansko gripo je zbolelo pol milijarde ljudi, tretjina prebivalcev planeta. Število mrtvih ni ugotovljeno, saj so ocene med 50 in 100 milijoni ljudi. Španska gripa ni nastala v Španiji. Med vojno v Španiji ni bilo cenzure, ker je bila nevtralna država. Zato so španski časniki veliko pisali o gripi, v drugih državah pa je izpadlo, kot gripe ni.

Trenutno pa karanteno uvajajo po večini držav širjenja koronavirusa.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več