Vrtovec za E-vinjete

V senci epidemije je bila izvoljena in umeščena nova slovenska vlada, tretja, ki jo vodi osamosvojitelj Janez Janša. V parlamentu je dobila kar 52 glasov. Med ministri je po 18-ih letih spet politik iz Vipavske doline. Jernej Vrtovec, novi minister za infrastrukturo je napovedal precej sprememb. Kdo je Vrtovec, smo že pisali: KLIK Portal Domovina.je poroča takole (KLIK):

“Kandidat za infrastrukturnega ministra, Jernej Vrtovec je v predstavitvi pred matičnim odborom napovedal, da bo kot minister velik poudarek namenil zelenemu dogovoru. Med drugim želi krepiti brezogljično družbo, uvesti e-vinjeto, se z dodatnim voznim pasom zoperstaviti gnečam na mestnih vpadnicah, predvsem pa posodobiti železniško infrastrukturo.

“Moto mojega delovanja bo Infrastruktura po meri ljudi,” je predstavitev pred matičnem odborom začel Vrtovec. Kot je poudaril, želi infrastrukturo narediti dostopno, uporabno in jo približati ljudem, ne glede na to, ali živijo v mestih ali na podeželju.

E-vinjeto bi vozniki kupili preko mobilne aplikacije. “Ne nameravam odkrivati tople vode, to druge države EU že poznajo in očitno dobro deluje. S tem bomo privarčevali kar nekaj denarja in ceno vinjete znižali,” je dejal in pozval, da moramo v korak s časom v bolj digitalno in ekološko prihodnost. “Tudi ponovoletna folklora praskanja vinjet z vetrobranskih oken bo s tem končana,” se je pošalil.

Prihodnost mobilnosti je po njegovih besedah električna, hkrati pa ne bo temeljila na lastništvu vozila, ampak na stalnem dostopu do različnih oblik deljenih prevozov, kot so javni potniški promet, deljene vožnje, mikromobilnost …

Na področju cestne infrastrukture je med absolutnimi prioritetami izpostavil tretjo razvojno os, pri čemer je poudaril, da nujno potrebujemo tako koroški kot belokranjski del. Glede umestitve tretje razvojne osi verjame, da v vmesnem obdobju, ko fizično dela na severnem in južnem delu že potekajo, lahko preučimo možnost morebitne spremembe trase, a ta preučitev ne bo pomenila, da bi katerokoli delo zastalo. Glede projekta drugi tir je dejal, da ga je treba nadaljevati, a graditi pametno.

Veliko časa je Vrtovec namenil tudi železniški infrastrukturi, ki mora biti po njegovi oceni hrbtenica javnega prometa. Prepričan je, da je treba pospešiti njeno modernizacijo, s čimer bi zmanjšali tudi zastoje na cestah. “Moja ključna želja je ta, da bi se ljudje več odločali za vožnjo z vlakom, namesto z osebnimi vozili,” je dejal. Ob tem je dejal, da so bile v preteklosti prioriteta koridorske železniške proge, v njegovem mandatu pa bodo prioriteta regionalne proge. Prizadeval si bo tudi za vzpostavitve železnice do letališča.

Svojo predstavitev je zaključil z lobiji, ki so prisotni tako v energetiki in infrastrukturi. “Naiven bi bil, če bi trdil, da lobijev ni. So,” je dejal in pojasnil, da se je tudi sam z njimi že večkrat soočil in se jim je vedno uspešno zoperstavil. “Naredil bom vse, da lobiji, naj gre za te ali one, ne bodo zmagali.«”

Jernej Vrtovec
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več