Kdo je Jernej Vrtovec

V slovenski vladi že dolgo ni bilo nobenega Vipavca. Že vse od Igorja Bavčarja in Lucije Čok, ki imata korenine v Selu in Lokavcu, in sta končala mandat leta 2002 ne. Po 18 letih tako postaja minister spet nekdo z Vipavske. Poglejmo, kdo je Jernej Vrtovec.

Jernej Vrtovec se je rodil leta 1985 v Postojni. Prihaja iz vasice Čehovini v Vipavski dolini. Je daljni sorodnik najbolj znanega Vrtovca, duhovnika in vinarskega strokovnjaka Matije Vrtovca. Po zaključeni srednji šoli je vpisal študij teologije v Ljubljani, kjer je diplomiral (2013).

Nova generacija

Je predstavnik mlajše generacije politikov, ki je pred meseci za tednik Reporter izjavil: desna sredina potrebuje novo generacijo politikov. Zdi se, da se njegove besede po nekaj mesecih uresničujejo, saj v novi vladi prihajaj v ospredje cela vrsta mlajših politikov. Trije bodoči ministri iz kvote NSi so tako vsi nova generacija.

Vrtovec je svojo politično pot pričel leta 2003, ko se je včlanil v Novo Slovenijo ter postal aktiven na lokalnem nivoju. Anegdota govri, da se je v stranko včlanil kar v avtomobilu. Ko je štopal iz Ljubljane domov, mu je namreč ustavil aktivni politik iz NSi. Politične aktivnosti je nadaljeval v Mladi Sloveniji – podmladku NSi, sprva kot namestnik generalnega sekretarja in pozneje kot generalni sekretar. To funkcijo je opravljal do leta 2009, ko je bil na kongresu izvoljen za predsednika Mlade Slovenije. Podmladku stranke je predsedoval do leta 2015. S sovrstniki je v tem obdobju izvedel vrsto uspešnih aktivnosti na mladinskem in študentskem področju.

Preiskoval korupcijo

Pet let je opravljal delo tiskovnega predstavnika NSi. Leta 2014 je bil prvič izvoljen za poslanca v državnem zboru, drugič pa leta 2018. V aktualnem, drugem mandatu, je njegovo delo vzbudilo veliko pozornost v javnosti zaradi preiskovanja korupcije v okviru slabe banke DUTB. Zaradi vrste podanih sumov o nezakonitem poslovanju je podal pobudo za ustanovitev parlamentarne komisije za preiskavo delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank. Komisijo so ustanovili z visoko podporo poslancev iz različnih strank. Vrtovec je bil izvoljen za njenega predsednika.

»Dokler bomo imeli podjetja v državni lasti, do tedaj bo vsakokratna vladajoča politika hotela imeti svoje ljudi na določenih položajih in skrbeti za denarni tok. Petrol ima 5 milijard evrov denarnega toka in verjemite, da je apetitov po temu, kdo bi lahko zasedel določene položaje, bil dobavitelj za določene stvari in tako naprej, tudi v politiki zelo veliko. Ključno je, je da naredimo razmislek o tem, na kakšen način se lahko država umakne iz lastništva v teh podjetjih, kajti potem bodo tudi apetiti nižji in bodo podjetja popolnoma razbremenjena,« je nekoč dejal Jernej Vrtovec.

Oče in mož

Vrtovec je napisal knjigo z naslovom Vloga nadškofa Šuštarja pri slovenski osamosvojitvi, kar je bila tudi tema, ki jo je raziskoval v sklopu svoje diplomske naloge. Je poročen in ima dve hčeri. Redke proste trenutke pa namenja družini in športu, predvsem nogometu in teku.

Na spletnih omrežjih je objvail nekaj družinskih fotografij. Soproge ne izpostavlja, fotografije otrok pa so posnete običajno v hrbet.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več