Zois, Casanova in Trst

Nedavno je izšla zanimiva knjiga z naslovom Žiga Zois, Casanova in Trst. Razvpiti ljubimec Giacomo Casanova, o katerem je posnetih več filmov in napisanih več knjig, je bil v stiku s pomembnim slovenskim razsvetljencem Žiga Zoisom. Knjiga je nastala na podlagi ohranjenih pisem v dopisovanju Zoisa in Casanove.

Trst, o katerem spregovori knjiga, je eno od zgodovinsko pomembnejših mest. Zaradi geografske lege na skrajnem severu Jadranskega morja je že od nekdaj pomembno trgovsko pristanišče. Vse do danes. Mesto je bilo pod habsurškim okriljem skoraj pol stoletja (1382-1809) in je leta 1719 postalo svoboden pristan.

V tistem času, v 18. stoletju sta delovala slovenski razsvetljenec Žiga Zois in znani lomilec ženskih src Giacomo Casanova. Žiga Zois je bil podjetnik, pisatelj, mecen kulturnih projektov in mineralog. Danes ga poznamo po Zoisovi štipendiji, ki je namenjena nadarjenim dijakom. Casanova pa je bil beneški vohun, pustolovec in pisatelj, ki se je ukvarjal z pesništvom, znanostjo, diplomacijo, prevajalništvom in bankirstvom. Poznan je po tem, da so ga večkrat izgnali iz različnih mest. Obtožen je bil goljufij, ljubimstva, dolgov iger na srečo, zavajanja nedolžih in razpečevanja prepovedane literature. Danes je poznan po velikem pobegu iz beneške ječe.

V knjigi je zgodba Zoisa, Casanove in mesta Trst od leta 1772 do leta 1793. V njej najdemo dele pisem Zoisa in Casanove skozi čas razsvetljenstva v Trstu. Zraven so slike iz knjige Slava Vojvodine Kranjske. Poleg teh so tudi fotografije istih stavb v Trstu. Zraven glavnega besedila v slovenščini, so natančni citati pisem v Italijanščini. Zadnjih petdeset strani je v italjanščini brez dodatnih prilog in fotografij.

Pogrešamo nekaj barvnih prilog, ki bi poživile knjgo. Pisava teksta knjige je velika in omogoča prijetno branje brez ustavljanja in izgubljanja v besedilu. Pisma žal niso prepisana v celoti, ampak so le krajši odstavki.

Knjigo je po večletnih raziskavah po zasebnih in javnih arhivih napisala Marija Kacin. Študirala je na klasični gimnaziji v Gorici, doktorirala je na filozofski fakulteti rimske univerze La Sapienza leta 1957. Zaposlena je bila kot učiteljica italijanščine na slovenskih šolah v Trstu, po letu 1992 pa je pustila učiteljsko službo in začela raziskovati življenje Žige Zoisa. Veliko je tudi prevajala. Objavila je že dve znanstveni raziskavi o njem. Pričujoča knjiga je nastala po večletnih raziskavah literature in se večinoma naslanja na arhivska gradiva. V knjigi so samo pristni viri iz knjig in pisem, brez domnev ali hipotez.

Knjiga je izšla pri Založbi Bogataj v Idriji. Cena je 27 evrov.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več