Koprsko pokopališče na spletu

Precej let je že minilo, odkar so za pokopališče v Kopru pripravili spletni iskalnik grobov. Ne ve se, zakaj je trajalo tako dolgo, a slednjič so iskalnik le postavili na internet. Doslej je namreč bil dostopen le v stavbi uprave na pokopališču. Po prihodu novega direktorja koprskega komunalnega podjetja Marjetica v začetku leta 2020 pa se je to spremenilo.

Pokopališče Koper Foto (c): Tino Mamić

Korpsko pokopališče je zelo staro, eno najstarejših v državi, če pogledamo starost ohranjenih nagrobnikov. Poleg tega gre za eno od največjih pokopališč v državi, kar daje spletni objavi še toliko večjo težo. Mnogi nagrobniki so razkošni in tudi umetnostno mojstrsko izdelani. Veliko lastnikov starejših grobnih parcel je danes v Italiji, največ v Trstu. Iskalnik najdemo tukajle: KLIK.

V Slovenski Istri pa je na spletu še eno pokopališče, Piransko. Prvenstvo na internetu med slovenskimi božjimi njivami ima nedvomno največje pokopališče, ljubljansko. Njihov iskalnik vsebuje poleg imena in priimka pokopanih tudi fotografijo nagrobnika. Starejša dokumentacija o pokopih pa je objavljena na internetnih straneh ameriške Cerkve Jezusa Kristusa svetnikov poslednjih dni (Church LDS). Česa podobenga si zaenkrat za druga slovenska pokopališča zgodovinarji in rodoslovci samo želijo.

Na Vipavskem česa podobnega še ni. Ima ajdovska Komunala, ki oskrbuje vsa pokopališča v občinah Vipava in Ajdovščina, na svojih straneh vse osmrtnice. To je v drugih občinah precejšnja redkost. Žal pa so arhivske strani dostopne samo za zadnji dve leti.

Iskalnik pokaže tudi pot do groba. Tu je pot do groba msgr. Franca Boleta. (www.slopokopalisca.si)
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več