Trk totalitarizmov na meji z Italijo (Domovina)

Portal Domovina je objavil zapis z naslovom “Trk totalitarizmov na meji med Slovenijo in Italijo leta 2020”. KLIK

Takole pišejo: “V Gorici sta ta konec tedna ob prisotnosti velikega števila pripadnikov varnostnih sil potekali komemoracija bivših borcev fašistične enote X Mas in protifašistični shod. Oba shoda sta ob prisotnosti velikega števila policistov minila brez varnostnih incidentov.

Na eni strani smo tako videli totalitarizem, ki ga mnogi Italijani in seveda tudi Slovenci ne želijo nikoli več doživeti, na drugi strani, torej na antifašističnem protestu, pa tudi precej simbolov in pesmi, ki so opevali komunistični totalitarizem. Na tej strani je sodelovalo tudi nekaj  članov NOB iz slovenske strani.

Zdi se, da se tako svet ob meji leta 2020 še vedno zapleta v tekmovanje, kateri totalitarizem je bil boljši in sprejemljivejši.

Enota X Mas se je med 2. svetovno vojno v sklopu oboroženih sil fašistične Salojske republike oz. Italijanske socialne republike, nastale po padcu fašističnega režima in kapitulaciji Italije, skupaj z nacističnim okupatorjem borila proti partizanom tako v Italiji kot na slovensko-italijanski meji. Pri tem se je nad krajevnim slovenskim prebivalstvom znesla tudi s krutimi represalijami.

Njeni veterani so skupaj s svojci med krajšo slovesnostjo v goriški mestni hiši položili venec k obeležju občinskih uslužbencev, ki so bili ob koncu vojne odpeljani v Jugoslavijo. Navzočih je bilo približno petdeset članov tako združenja X Mas kot radikalno desnega gibanja Casa Pound. Po besedah goriškega občinskega svetnika Fabia Gentileja so se navzoči spomnili padlih v bitki v Trnovskem gozdu leta 1945.

Sočasno s kratko svečanostjo v goriški mestni hiši pa je pod geslom “Nikoli več fašizma” po mestnih ulicah stekla protifašistična manifestacija, ki jo je organiziralo Vsedržavno združenje partizanov Italije. Udeležencev je bilo okoli tristo, korakali so s transparenti, zastavami in borčevskimi prapori.

Na protifašističnem shodu so sodelovali tudi nekateri Slovenci. Zveza borcev NOB je svoje člane pozvala naj se protesta udeležijo, a sama tja uradno ni šla. Zamejska Slovensko kulturno-gospodarska zveza pa se je pobudnikom sobotnega protestnega shoda pridružila in pozvala svoje člane in somišljenike, da se ga množično udeležijo. Kot so zapisali pred samim shodom, naj bi bil protest namenjen spoštovanju demokratičnih in antifašističnih vrednot.”

Nadljevanje članka, komentarji in fotografije: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več