Gašper Rudolf o pritiskih Udbe

“Nocoj pričevanje, kot ga še ni bilo; natančen vpogled v povojno preganjanje drugače mislečih, kako se je gradila cerkev v Novi Gorici, izjemna analiza alarmantnega stanja v slovenski cerkvi in družbi. Zelo priporočam, ne bo vam žal,” je na tviterju danes zapisal dr. Jože Možina. Danes bo namreč na sporedu drugi del oddaje z Gašperjem Rudolfom, ki je prejšnji teden dvignil precej pozornosti.

Dokumentarna serija Pričevalci, ki jo ustvarja urednik in režiser Možina, začenja nov cikel. V njej starejša generacija Slovencev pripoveduje o svojem življenju že vse od leta 2014 in dosega izjemno gledanost na Televiziji Slovenija in internetu. Uvod v nov cikel v letu 2020 se je začel s pričevanjem avtorjevega strica, dolgoletnega novogoriškega župnika Gašperja Rudolfa, rojenega na veliki samotni kmetiji na Črnovrški planoti. Rudolfovi so prišli na Primorsko iz nemških dežel – z Bavarske ali Južne Tirolske. Bili so gozdarji, ki so prišli v pragozd, da bi idrijskemu rudniku zagotavljali les za podporne tramove.

Uvede nas v čas fašizma, ko je bil zaradi narodnega delovanja na otok Ponca za več let konfiniran tudi njegov oče. Pripoveduje o znamenitem duhovniku Filipu Terčelju in njegovemu begu pred fašisti čez mejo v Jugoslavijo. Spoznamo medvojno obdobje, ko je imela družina sprva naklonjen stik z odporniškim gibanjem, ki ga je vodil Janko Premrl Vojko. Po Vojkovi smrti, ko so prihajale na dan podrobnosti, da so ga ubili komunisti, se je vse spremenilo. Rudolf se tega živo spominja: “Vojko je prihajal ponoči. Navdušeni smo bili nad tem.” Spominja se velikih plakatov s tiralico za Vojkom z nagrado 50.000 lir za vsako informacijo. “A naši so vedeli, kje je,” je povedal Rudolf, saj so Vojko in njegovi prihajali v njihovo hišo ob sredah ponoči.

Rudolf svoje pričevanje podkrepi s svojim čustvenim dojemanjem razmer, ki so se takrat že povsem obrnile v odkrit revolucionarni teror. Med drugim so partizani v njihovem kraju umorili tri mlada dekleta. Naposled se je morala tudi Rudolfova družina pred revolucionarji umakniti na varno v Hotedršico. Prvi del pričevanje zajema tudi pričevalčevo pot v duhovniško poklicanost, ki ga je vodila od Gorice in Vidma do medvojne Ljubljane.

V drugem delu Gašper Rudolf spregovori o povojnem obdobju, Udbi, zaporu in o velikem podvigu – gradnji novogoriške cerkve Kristusa Odrešenika, ki jo je kot župnik ob pomoči škofa in občestva tudi vodil.

Prvi del je bil premierno prikazan 7. februarja, drugi pa bo 14. februarja ob 23. uri zvečer na TVS1. Oddaji je mogoče dobiti tudi na internetu.

Gašper Rudolf (89), ki deluje kot upokojeni duhovnik v Medani, župnijska oznanila objavlja tudi na Facebooku. Nedeljske pridige pa objavlja tudi na kanalu You Tube: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več