Peticija, da se Borisa Pahorja da v učbenike

Na Dragi so v soboto povabili k podpisu peticije, ki jo je doslej podpisalo okoli 300 ljudi. Podpisati se jo da po spletu. V nadaljevanju objavljamo link.

Goriški Novi Glas poroča, da so začeli zbirati podpise pod peticijo za uvrstitev del Borisa Pahorja v učbenike v Sloveniji. Mednarodno priznani književnik Boris Pahor je kot preživeli taboriščnik zanimiva osebnost tudi zaradi zgodovinskega spomina na nemška koncentracijska taborišča. Na zahodu je posebej znan zaradi romana Nekropola, ki opisuje prav nacistični lager.

Boris Pahor z Dragom Jančarjem na študijskih dnevih Draga. Foto: (c) Tino Mamić

Ob pisateljevem 106. rojstnem dnevu so literarni ustvarjalci in profesorji Primož Sturman, David Bandelj in Nejc Rožman Ivančič objavili spletno peticijo, s katero zbirajo podpise za uvrstitev akademika z njegovimi deli med obvezne avtorje četrtega letnika gimnazij in srednjih šol. Prepričani so, da pisatelj sodi v berila, še piše Novi Glas. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedal Bandelj, skupaj s kolegoma, ki prav tako poučujeta književnost, v slovenskih antologijah pogreša dela Borisa Pahorja. Čeprav verjame, da tudi drugi učitelji slovenščine posegajo po Pahorjevih delih, čeprav jih ni v uradnem šolskem kurikulumu, so prepričani, da si avtor zasluži uvrstitev v učni načrt za slovenščino za četrti letnik gimnazij.

Novi Glas piše: “S prejetimi podpisi bodo po Bandljevih besedah naslovili ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport oziroma institucije s škarjami in platnom v rokah. Zaveda se, da bo pot verjetno težka, vendar, kot poudarja, mora nekdo opozoriti na pomanjkljivosti.

V slovenskih šolah v tujini je Pahor med kanonskimi pisatelji, večkrat je bil tudi predpisan za maturitetno gradivo, v berilih pa ga pogrešajo. Nekateri dijaki se z literaturo srečajo le prek beril, zato je še toliko bolj pomembno, da so v njem vključeni tako pomembni avtorji, kot je Pahor, je še poudaril pesnik in literarni zgodovinar Bandelj.”

Podpicijo lahko podpišemo tukaj: KLIK

Besedilo peticije:

Avtorji peticije so k podpisovanju povabili tudi v soboto na Dragi. Foto: (c) Tino Mamić

26. avgusta 2019 je tržaški pisatelj Boris Pahor praznoval svoj 106. rojstni dan. Ob njegovih visokih življenjskih jubilejih se zadnja leta v Ljubljani vrstijo prireditve, ki se jih udeležujejo najvišji državni vrhovi (predsednik države, predsednik vlade, ministri ipd.). Direktorica Javne agencije za knjigo Republike Slovenije Renata Zamida je letos med drugim dejala, da »Boris Pahor marsikje v tujini velja za poosebljenje književne ustvarjalnosti v Sloveniji, pri nas pa za poosebljenje narodnega ponosa«.

Zato nas je pobudnike peticije še posebno zmotilo dejstvo, da se Boris Pahor in njegova dela ne nahahajo med obveznim čtivom za četrti letnik slovenskih gimnazij in srednjih šol. Verjamemo sicer, da mu učitelji in učiteljice slovenščine med maturitetnimi pripravami izkazujejo pozornost, ki si jo avtor zasluži. Z njegovo uvrstitvijo med obvezne avtorje pa bi ga slovenska javnost in družba še dodatno počastili in mu končno tudi formalno dodelili mesto, ki mu v slovenski književnosti pripada.

Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije torej predlagamo, da se ob posodabljanju učnega načrta za slovenščino za četrti letnik gimnazij in srednjih šol (obstoječi je iz šolskega leta 2008/2009) Borisa Pahorja in odlomek iz kakega njegovega dela (Mesto v zalivu, Nekropola, Spopad s pomladjo, Zatemnitev, Grmada v pristanu itd.) uvrsti med obvezno čtivo.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več