Cenzura na ajdovski glasbeni šoli

Šola, kot bo izgledala po cenzorskemu posegu
Šola, kot bi izgledala brez cenzure (fotografija je simbolična)

Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina je iz svojega imena čez noč “izgubila” del svojega imena. Na novi stavbi, ki bo v kratkem odprta, so postavili napis brez omembe imena velikega primorskega skladatelja, po katerem je doslej ponosno nosila ime. Čeprav je objava novice na portalu Vipavska podrla vse rekorde branosti in se je precej širila tudi po družbenih omrežjih, pa o tem uradna Ajdovščina povsem molči. Na spletnih straneh glasbene šole, občine Ajdovščina in na lokalnemu portalu, ki aktivno podpira sedanjo levičarsko občinsko oblast, ni niti besedice o tem, zakaj so s šole izbrisali ime Vinka Vodopivca.

Vinko Vodopivec, ki je umrl leta 1952 v Vipavi, kot duhovnik pa služboval tudi v Črničah in Kamnjah je zložil celo vrsto pesmi z narodno vsebino, mnoge pa so že ponarodele. Le kdo ne pozna skladbe Žabe? Celo v najtežjih časih komunizma (1953) si je ime po Vodopivcu nadel moški zbor primorskih študentov v Ljubljani pod vodstvom Antona Nanuta. Oblasti mladim demokratično čutečim Primorcem niso mogle nič, saj je bil Vodopivec, kot piše v Slovenski biografiji “pomemben primorski narodni buditelj, ki je v dobi fašističnega raznarodovanja kot duhovnik in skladatelj dvigal narodno zavest Slovencev, kar daje njegovi glasbeni dejavnosti novo in večjo širino.”

V Googlu pri šoli Vodopivec ni niti omenjen.

Članek na Vipavski je bil objavljen 20. avgusta. Župan se je zavil v molk in tudi na novinarsko vprašanje ni odgovoril. Zakonski rok je sicer teden dni, a v času hitrih informacij je tako čakanje za vsakega politika zelo nenavadno. Danes objavljamo še prikaz, ki ga ob ajdovski glasbeni šoli dobimo na iskalniku Google – brez omembe Vodopivca, ter sliko spletne strani, kjer ime Vodopivca ni omenneno ne v prvem ne v drugem napisu z imenom šole, ampak je obakrat ime samo še na fotografiji. V informacijo. Iskalnik Google objavlja samo informacije, ki jih dobi uradno. Vsakdo, ki je omenjen, pa lahko pošlje zahtevek za spremembo, če meni, da piše napačno.

Se pa je županov tiskovni predstavnik oglasil novinarjem in jim poslal obvestilo, da je naš članek lažniv. Pri fotografiji šole z necenzuriranim napisom namreč nismo jasno napisali, da gre za simbolično ilustracijo. Bralcem, ki so morebiti razumeli, da je bil napis na novi stavbi najprej napisan tako, potem pa drugače, se zato opravičujemo. Napis je v celoti nov. Napis na stari šoli je vseboval tudi ime Vinka Vodopivca, novi napis na novi šoli pa je brez imena Vinka Vodopivca. Zanimivo pa, da tiskovni predstavnik ni pojasnil, zakaj je prišlo do umika imena skladatelja. Navedel je samo izjavo ravnateljice, da so ime umaknili in da sicer nimajo nič proti Vodopivcu. Zakaj torej umik?

Izginjanje imena

Napis Vinko Vodopivec na šolskih straneh je v obeh primerih minoren in tudi težko čitljiv. A vendarle vsaj obstaja.

Danes pa je ime Vinka Vodopivca začelo izginjati. Na spletni strani šole je v glavi napis šole z imenom Vodopivca v drugi, manjši in svetlejši pisavi, za katero se zdi, da je le ilustracija. Na veliko pa se vidi napis Glasbena šola Ajdovščina. Vodopivčevega imena ni niti v spletnem naslovu (gsajdovscina.net), ki mimogrede, zaradi končnice “net” pomeni, da gre za neko informativno spletišče, ne pa izobraževalno ustanovo ali organizacijo. Ta isti napis (na fotografiji na levi), je bil tudi v kamnu na stavbi stare šole v Šturjah. Zdaj so ga prenesli na pročelje nove šole na zid ob strani.

Naj mimogrede omenimo, da v zelo obsežni diplomski nalogi Univerze v Mariboru, ki je v celoti posvečena zgodovini ajdovske glasbene šole, sploh ni zapisano, kdaj je šola dobila po Vinku Vodopivcu. Na spletnih straneh šole pa o zgodovini in nastanku šole ni popolnoma nič.  Zdi se, da je njegovo ime vodstvu šole postalo moteče. Zakaj? Je mogoče po sredi župan Tadej Beočanin, ki izhaja iz stranke Socialnih demokratov (SD)? Slednja je namreč pravna naslednica stranke nekdanjih komunistov, ki so duhovnike tudi ubijali in zapirali.

Spomnimo se, da je tudi prejšnji ajdovski župan Marijan Poljšak ostro in dolgo nasprotoval, da bi v mestu postavili spomenik duhovniku Filipu Terčeklju domačinu, ki bo verjetno postal prvi primorski svetnik. Potem so se mu uprli ljudje in pritegnila mu je večina občinskih svetnikov, da so spomenik postavili.

NSi: napis je treba takoj spremeniti

Tudi na cenzuro, ki se je zgodila na novi tabli prenovljene šole, so opozorili ljudje. Nova Slovenija (NSi) iz Ajdovščine je zato na to tudi vljudno opozorila: “Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina se z novim šolskim letom seli v nove prostore. Po sedemdesetih letih smo končno dočakali novo stavbo, ki bo učencem in učiteljem omogočala boljše pogoje dela, obiskovalcem pa ponujala mnogo več glasbenih užitkov. Pri končni podobi nove stavbe glasbene šole, je prišlo do manjše pomanjkljivosti – nedoslednosti, na kar so nas opozorili tudi posamezni občani. Napis na stavbi se sedaj glasi Glasbena šola Ajdovščina, pri osnovni šoli pa je zapisano Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina. Pričakovanje občanov, ki ga v občinskem odboru NSi Ajdovščina povsem podpiramo je, da se na stavbi nove glasbene šole napis dopolni. Naj se glasi – Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina, kar je treba popraviti še pred uradnim odprtjem šole,”  je povedal predsednik občinskega odbora NSi Jožko Premrn.

Pojasnil je, zakaj: “Zaradi Vodopivčeve globoke ljubezni do slovenske zemlje in njenih ljudi ter obsežnega glasbenega opusa, je naša dolžnost, da navzočnost Vinka Vodopivca v zavesti primorskega človeka vidno ohranjamo.” Povedal je tudi, da ima Osnovna Šola Danila Lokarja Ajdovščina enako dolgo ime, pa šolniki kljub temu imena pisatelja in zdravnika dr. Danila Lokarja na tabli niso izpustili. “Zakaj se Vodopivca jemlje drugače kot Lokarja,” sprašuje Premrn.

Oglasil se je tudi dr. Aleš Štrancar in javno protestiral zoper vodstvo Glasbene šole Vinko Vodopivec: “Hlapci se hitro pozabijo, velikani kot Vinko Vodpopivec večno ostanejo.” Podpisal se je kot “Aleš Štrancar, bivši predsednik PAZ Vinko Vodopivec”.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več