Eden pod Javornikom

Kanji Dol, otroci med petjem slovenske himne. Foto: (c) Tino Mamić

S pohodom po Terčeljevih poteh se končujejo tedni duhovnosti za otroke v Kanjem Dolu pod Javornikom. V domu z imenom Eden, kot se imenuje rajski vrt.

Ta primorska vasica visoko nad Vipavsko dolino je tudi letos gostila osem tednov z več kot 500 otroci in mladostniki, njihovimi animatorji. Še več bi jih sprejeli, a ni dovolj prostora, zato so za vsak teden tudi čakalne vrste. Starši jih v Kanji Dol vozijo iz vse države, razmeroma malo pa jih je iz najbližjih krajev Vipavske doline. Ustanoviteljica, šolska sestra Rebeka Kenda, je kot geslo postavila starodavno meniško vodilo: ORA ET LABORA. Moli in delal. Otroci se tako ne samo igrajo in molijo, ampak tudi pomagajo pri domačih opravilih. To je lahko za kakega razvajenega otroka in njegove starše pravi šok, zato se naokrog širijo tudi govorice o trdi ali špartanski vzgoji.

Zaključna prireditev za starše, otroški muzikal. Foto: (c) Tino Mamić

Letošnje duhovne počitnice so bile v znamenju Filipa Terčelja, vipavskega mučenca. “Ob zgledu zavednega Slovenca, duhovnika, vzgojitelja, kulturnega delavca in kandidata za mučenca, smo se veselili življenja in vsega, kar nam Gospod podarja. Poudarek je na praktičnem krščanskem življenju, ustvarjalnosti otrok, kulturni in domovinski vzgoji,” je povedala sestra Rebeka.

Sestra Rebeka je iz reda Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja, ki ga je ustanovil blaženi Slomšek, in ki se veliko posveča delu s šolskimi otroki. Zaradi narave dela sestra Rebeka ne živi več svoji v samostanski skupnosti v Šturjah.

“Namen programov je, da otroci doživijo življenje v skupnosti, lepoto preprostega življenja in narave, molitev, verski pogovor in bogoslužno slavje tako, da bodo to lahko prenesli v domače okolje. Skupno bivanje niso le »počitnice«. Poudarek je na prijateljstvu, obzirnosti, praznovanju, premagovanju telesnega napora, vestnem opravljanju svojih dolžnosti, molitvi in tišini. Otroci naj bi začutili, da za pravo veselje ni potrebno veliko materialnih stvari, pač pa iskrenost, dobrota, odpoved sebičnosti…”

Ko starši pridejo ob sobotah popoldne po otroke, imajo kaj videti. Otroški muzikal se začne s slovensko himno. Med ubranim glasnim petjem imajo otroci desnice položene na srcu. Sledijo pesmi, plesi in recitali. Resno in globoko, s primesmi humorja in igre. Nato se v besedi in sliki predstavi, kaj so otroci delali ves teden. Za zaključek je maša in seveda agape, sklepna pogostitev.

Intervju s sestro Rebeko smo objavili tudi v tiskani izdaji Vipavske. Na spletu pa je objavljen v dveh delih na portalu Domovina.je: KLIK   in KLIK.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več