Drugi tir je za gradbene barone

»Vsa razkritja zadnjih dni kažejo na to, da so v Sloveniji veliki infrastrukturni projekti namenjeni preživetju gradbenih baronov. Gradi se za njih, ne pa za državljane. Zaradi dopuščanja takšnih praks se vozimo po slabih cestah, stojimo v kilometrskih zastojih, imamo slab javni promet in popolnoma zastarelo železniško infrastrukturo. Druge cevi karavanškega predora še nismo začeli graditi, drugi tir se draži še preden smo z gradnjo sploh začeli, leta 2019 pa se še vedno pogovarjamo o tem, da iz Maribora v Ljubljano potrebujemo 2 uri,« je na novinarski konferenci povedal Aleksander Reberšek iz Nove Slovenije (NSi).

Poslanec DZ Reberšek je opozoril predvsem na razkritja zadnjih dni, ki kažejo na netransparentno in neučinkovito vodenje izgradnje drugega tira, druge cevi predora Karavanke in gradnje tretje razvojne osi. Zaradi tega je NSi zahtevala nujno sejo komisije za nadzor javnih financ.

Aleksander Reberšek, poslanec NSi

»Na nujni seji od odgovornih predstavnikov ministrstev in 2TDK pričakujemo, da poslancem in predvsem javnosti podajo pojasnila, zakaj se druga cev karavanškega predora še ne gradi, zakaj bo drugi tir več kot očitno dražji tir in zakaj Korošci še nimajo hitre ceste, čeprav bi jo že lahko imeli,« je še izpostavil poslanec NSi in dodal, da v sklepih nujne seje predlagamo, da ministrstvo za infrastrukturo opravi pregled smotrnosti in zakonitosti postopkov pri javnih naročilih za izvedbo objektov v dolini Glinščice in za izgradnjo druge cevi karavanškega predora ter da računsko sodišče opravi revizijo postopkov sklenitve aneksa pri projektu gradnje izvlečnega tira.

Aleksander Reberšek je izpostavil tudi to, da je nujno potrebno spremeniti zakon o javnem naročanju, ki takšne nedopustne prakse dopušča. Pri postopkih javnih naročil se namreč pojavlja praksa izigravanja najugodnejših ponudnikov, da projekte dobijo velika domača gradbena podjetja z močnimi političnimi zvezami. »V NSI od ministrstva za javno upravo zahtevamo tudi, da spremeni zakon o javnem naročanju na področju izvedbe velikih investicij. Obstoječi zakon, ki ureja javno naročanje je namreč tog, neživljenjski in onemogoča učinkovito, hitro ter transparentno izbiro izvajalcev. Potrebno je preprečiti, da neizbrani izvajalci mesece in leta s pritožbami na Državno revizijsko komisijo zavlačujejo z izbiro izvajalcev del,« je na novinarski konferenci še poudaril Aleksander Reberšek.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več