Štrancar, Ime tedna

Dr. Aleš Štrancar, ki je že leta trn v peti globoki državi, je bil na nacionalnem radiju izbran za ime tedna. Gre za Val 202, drugi program državnega radia, ki je bil vsa povojna desetletja najbolj poslušana radijska postaja v državi. Takole so zapisali v obrazložitvi:

“Aleš Štrancar je direktor podjetja BIA Separations, v katerem so razvili tehnologijo čiščenja zdravilnih učinkovin in s tem bistveno pripomogli pri odobritvi prve stoodstotno učinkovite genske terapije za zdravljenje dojenčkov s spinalno mišično atrofijo.

Podjetje je vodilno v razvoju monolitne tehnologije in je edini proizvajalec monolitnih kromatografskih kolon za proizvodnjo, čiščenje in analizo večjih bioloških molekul, kot so virusi, plazmidna DNK, eksosomi, protitelesa, bakteriofagi, večji proteini itd.”

Zanimivo, da je ime tedna tudi aprila dobil Vipavec: Tadej Kobal, 18 letni dijak, ki je na Slapu ustanovil pravo knjižnico.

Poslušalci Vala 202 izberejo najprej ime tedna, potem ime meseca in slednjič osebnost leta. Zaradi izjemnega vpliva stricev iz ozadja na RTVS sicer resno dvomimo, da bi uredniki ne preprečili napredovanja Štrancarjevega imena. A pustimo se presenetiti. Če bo veliko glasov, bodo tudi RTV cenzorji težko preprečili zmago.

Ko je pred leti v podobni akciji časnika Delo močno zmagoval Jure Sešek, so uredniki na hitro spremenili pravila in ga tako potisnili s prvega mesta lestvice priljubljenosti.

Več o osebnosti dr. Aleša Štrancarja je tudi v intervjuju, ki sta ga objavila Domovina in Vipavska:

Dr. Aleš Štrancar, BIA Separations: Podjetniki v naši državi nimamo nobene besede; politiki, za katere so izvozniki Ahilova peta, pa povečujejo število sedežev v parlamentu

 

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več
[obvestilnik logo="prikazi" target="_blank"]