Omerza in Puhar v Gorici: Temna stran Dela

Gost Srečanja pod lipami, ki bo v četrtek, 30. maja, ob 20.30 v komorni dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici, bo raziskovalec udbovskih arhivov Igor Omerza, ki bo v Gorico prišel s svojo zadnjo knjigo, ki jo je tokrat posvetil časopisu Delo ob 60-letnici izhajanja časopisa, in sicer Temna stran Dela s podnaslovom Osupljiva anatomija režimsko – udbovskih labirintov. Po krstni predstavitvi, ki je bila pred nekaj dnevi v muzeju VSO v Ljubljani, bo to drugo srečanje z monografijo, ki je posvečena najpomembnejši slovenski časopisni hiši in je prvi del trilogije. Skupni imenovalec zadnjega raziskovalnega truda Igorja Omerze je vloga Udbe, njenih sodelavcev in konfidentov pri izhajanju časopisa Delo, kako je pogojevala, usmerjala in vodila urednike in uredniško politiko časopisa, kdo so bili njeni sodelavci in kako so se obnašali Delovi časnikarji.

Igor Omerza v Ajdovščini na Večeru pod Čavnom
Vsem tistim, ki mu očitajo nestrokovni pristop, Igor Omerza odgovarja, da s svojim delom “želi razkriti predvsem anatomijo delovanja propadlega socialističnega režima, in to prek podajanja zanimivih in, žal, večinoma tragičnih zgodb iz naše bližnje preteklosti. Enostavno sledim dokumentaciji, manj pričevanjem, in zagotavljam vam, da življenje piše bolj napete in presenetljive zgodbe, kot si jih lahko izmisli najbolj bujna literarna domišljija.”
Goriška predstavitev bo zelo zanimiva tudi zato, ker v Gorico skupaj z Igorjem Omerzo prihaja drugo ikonsko pero, in sicer časnikarka in raziskovalka Alenka Puhar, ki v svojem delu tudi sama posveča veliko pozornosti temu neraziskanemu poglavju slovenske polpreteklosti, sama pa je bila med najbolj poznanimi peresi časnika Delo. Pogovor z njima bo prav gotovo razkril marsikatero “temno stran Dela”.
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več