Nepotrebno razdvajanje

Kar je odvzeto, se vrne, mar ne? Da, in zato praznujemo vrnitev Primorske k matični domovini in ne priključitve, kar predlaga Matjaž Nemec. Predlagatelj namreč namesto besede »vrnitve« uveljaviti besedo »priključitve«. To utemeljuje z – kot jih on poimenuje – zgodovinskimi dejstvi. Pa temu ni tako, to ni zgodovinsko dejstvo in priča smo revidiranju zgodovine. Prav o tem, da se praznik preimenuje, bomo danes v državnem zboru ponovno odločali. Zahteva državnega sveta za ponovno odločanje o spremembi je za zavedne Primorce prava poteza.

Primorska je bila odvzeta in nato vrnjena

Primorska je bila za Rapalsko pogodbo namreč odvzeta, izpuljena od matice. Posledica tega pa je bilo trpljenje Primorcev pod jarmom fašizma. Po drugi svetovni vojni je bila Primorska nazaj vrnjena in ne priključena. Torej, Primorska nikoli ni bila anektirana, ampak nazaj združena z matico.  

Te dni so mi nekateri Primorski rojaki pisali številna mnenja in utemeljevali, da glasujemo proti preimenovanju. Vsem je skupno to, da neprimernost predlagane besede »priključitev« utemeljujejo že jezikovno, v nadaljevanju pa navedejo še dobre vsebinske razloge.

“Svete zemlje ni moč priključiti”

Mag. Marko Bidovec, sorodnik bazoviškega junaka Ferda Bidovca, je v pismu poslanski skupini Nove Slovenije izpostavil: »Našo sveto primorsko zemljo smeš, zgolj in samo, vrniti, jo spojiti z matico, z domovino, ne pa priključiti! Enako si je našo Primorsko priključila, na osnovi meddržavne pogodbe iz Rapalla, leta 1921 h kraljevini Italiji takrat še demokratična italijanska oblast; kasneje ji je sledila takrat že črna fašistična Italija, spet protipravno, saj je 3. maja 1941 priključila h kraljevini Italiji še t.i. Ljubljansko pokrajino.«

Jernej Vrtovec, vipavski poslanec v parlamentu (NSi)

Proti preimenovanju praznika sem glasoval zato, ker sem zaveden Primorec in mi ni vseeno, ko gre za potvarjanje zgodovinskih dejstev. Primorci smo do teh vprašanj zlasti občutljivi. S to spremembo bi namreč naredili veliko krivico našim prednikom, zavednim Primorcem, ki so pod jarmom fašizma ohranili slovensko kulturo, jezik in besedo, organizirali upor ter pripomogli, da je bila Primorska vrnjena k matici in z njo združena. Tega nikar, kolegi, ker njihova žrtev ni bila zaman.

Zakaj torej ta sprememba zakona ravno zdaj? Kot kaže je podpornikom zakona zmanjkalo idej in zato običajno vedno dobimo na mizo ideološke teme, ki mnogokrat po nepotrebnem razdvajajo. No, a pred očmi imejmo zlasti to, da je smo v času kampanje za evropske volitve in predlagatelj zakona je tudi kandidat za evropskega poslanca. Za promocijo gre, seveda.

Jernej Vrtovec

(poslanec NSi)

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več