Nemec še drugič poražen

Znani novinar, ki je že leta specializiran za politiko v Državnem zboru Peter Jančič je na portalu spletnicasopis.eu, objavil podrobnosti o tem glasovanju. Članek je objavljen na tej povezavi: https://spletnicasopis.eu/2019/05/10/presenetljiv-poraz-nemca-pri-prikljucevanju-primorske/
Jančič je takole je zapisal:
“Presenetljiv poraz Nemca pri priključevanju Primorske. “Kateri pa ni glasoval?” je po tihem presenečeno vprašala podpredsednica odbora za delo Mojca Žnidarič (SMC), ko je morala ugotoviti, da je le osem poslancev glasovalo za predlog, da bi državni zbor razveljavi veto državnega sveta na spremembo poimenovanja praznika vrnitve Primorske k matični domovini v priključitev Primorske. Spremembo poskuša že drugič doseči skupina poslancev vladne koalicije. Enak projekt jim je propadel že lani pred volitvami poslancev. Obakrat je predlog preimenovanja prvi podpisal predsednik odbora za zunanje zadeve in v teh dneh tudi kandidat SD na evropskih volitvah Matjaž Nemec. Odbor je, ker je bilo glasov premalo, državnemu zboru predlagal, naj zavrne Nemčeve spremembe.

“A ti si?” je bil odgovor na vprašanje, kdo ni glasoval. “Mislim, da sem,” je začudeno odgovorila Žnidaričeva, da ni pozabila glasovati.

Po neuradnih informacijah, ker izpisi glasovanj v odborih javnosti niso dostopni, ni šlo za pomoto Žnidaričeve, ko je vodila sejo in glasovanje. Zmanjkal je glas predstavnika DeSUS. Ta stranka je v državnem zboru že pred vetom državnega sveta o spremembi imena praznika glasovala različno. Razplet glasovanja v parlamentu je bil precej tesen, ker je podporo zakonu nekaj dni prej odrekel premier Marjan Šarec, ki je ocenil, da čas tik pred volitvami ni primeren za takšne spremembe in dodal še, da se mu preimenovanje tudi ne zdi najbolj posrečeno. Za Nemčevo priključevanje Primorske je bilo po tem opozorilo premiera 38 poslancev, proti 32. Večina poslancev LMŠ se je vzdržala. Proti sta bila dva iz DeSUS:

A spremembo je že čez teden dni ustavil državni svet, kjer je kar 21 svetnikov (torej več kot polovica od vseh) glasovalo za veto, ker so ocenili, da je za preimenovanjem predvsem ideološki motiv, da bi država uporabila poimenovanje iz zahteve komunistične stranke leta 1943, ki je preko OF zahtevala priključitev Primorske Jugoslaviji in ne bolj blage oznake, ki povzema vsebino dogovora iz Pariza leta 1947, ki je Jugoslaviji dodelil jadranske otoke in primorska mesta, kjer so živeli številni Italijani, velik del ozemlja s slovenskim življem, denimo Trst in Gorica, pa je ostal v Italiji.Po vetu: odbor za delo presenetljivo proti preimenovanju praznike vrnitve Primorske, ki bi predvolilno koristilo levici, državi pa najbrž le škodilo.

V državnem svetu je Nemec zanikal, da bi šlo za ideološke motive povezane s predhodnico njegove stranke SD, zavrnil je tudi kritike, da predlaga sporno poimenovanje, ki bi mu v nemščini rekli anšlus ali v kakšnem drugem jeziku aneksija. “Govoriti o anšlusu je manipulacija. Anšlus bi bil nasilna priključitev. Tega ne predlagamo,” je dejal Nemec. Večine svetnikov o dobrih namenih in pametnem preimenovanju ni prepričal.Včeraj mu je spodletelo še dobiti večino glasov vseh poslancev še v odboru za delo. Zadnjo besedo bo imel državni zbor. Sprememba bo obveljala le, če bo zanjo vsaj 46 poslancev. Torej, osem več kot prvič. Glasovanje bo še pred evropskimi volitvami.Tako torej o razpletu v parlamentu urednik in novinar Peter Jančič, ki je glasovanje spremljal od blizu.
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več