Pritiski na novinarje

V zadnjem času smo priča na eni strani vedno bolj intenzivnim pritiskom na novinarje in medije s strani konkretnih političnih protagonistov, na drugi strani pa težnjam po dodatni sistemski regulaciji na medijskem področju. Nekateri politiki in mnenjski voditelji zagovarjajo zakonsko sankcioniranje tj. sovražnega govora, pri čemer se izpostavlja dilema, ali bi to dejansko privedlo do zvišanje kulture javnega diskurza ali pa bi oblastnikom ter ostalim centrom moči in vpliva služilo za krinko pri preganjanju drugače mislečih. Udeleženci okrogle mize bodo razpravljali o tem, kakšne učinke imajo omenjene prakse na delovanje demokracije v Sloveniji, predvsem pa, kako vzpostaviti ravnotežje med svobodo izražanja na eni strani in spoštovanjem dostojanstva posameznikov in skupin na drugi.

To je besedilo, s katerim Državni svet (DS) in Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) vabita na okroglo mizo o omejevanju medijske svobode in pritiskih na novinarje, ki bo v ponedeljek, 13. maja 2019, ob 10. uri v dvorani Državnega sveta (Šubičeva 4, Ljubljana).

V razpravi bodo sodelovali Jože Možina (podpredsednik Združenja novinarjev in publicistov), Petra Lesjak Tušek(predsednica Društva novinarjev Slovenije), Nenad Glucks (novinar Reporterja), Peter Jančič (urednik Spletnega časopisa), Igor Pirkovič (urednik na TV Slovenija) in Alojz Kovšca (predsednik Državnega sveta). Okroglo mizo bo vodil Tino Mamić.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več