Predlagali bodo nov državni praznik, 13. maj

Obletnico prvega spopada slovenskih odpornikov z okupatorjem (13. maj) letos zaznamujeta dva dogodka. V petek bo simpozij v Državnem svetu Republike Slovenije na temo slovenskih državnih praznikov. V nedeljo pa bo na prizorišču napada italijanske okupatorske vojske na tigrovce na Mali gori nad Ribnico proslava v počastitev tega dogodka.

Moderator strokovnega posveta Andrej Magajna v slovenskem parlamentu Andrej Magajna pravi: “Danes 9. maja obeležujemo Dan Evrope; včeraj 8. maja 30. obletnico Majniške deklaracije; pred kratkim 27. april,  tako imenovani Dan odpora proti okupatorju. 13. maja pa se bomo spomnili prvega spopada z okupatorjem. Konec junija bo sledilo osrednje obeležje dneva državnosti kot smo zapisali v Zakonu praznikih in dela prostih dnevih. Ta zakon smo sprejeli že leta 1991 v takratni trodomni skupščini in je doživel kar nekaj sprememb in dopolnil. Se lahko danes vprašamo: Ali v Sloveniji obeležujemo verodostojne zgodovinske dogodke?”

Foto: Društvo Slovenski Tigr

Simpozij bo osretodočen na zgodovinska dejstva v zvezi s 27. aprilom in 13. majem, zato bosta uvoda referata podala doktor zgodovinskih znanosti Stane Granda in profesor zgodovine Tino Mamić.

Magajna opozarja: “Če smo pred leti, ko smo organizirali podobne posvete uspeli pridobiti različne sogovornike, opažamo , da se zadnjem času prostor za odprto diskusijo o polpretekli zgodovini zapira. Vedno več je bombastični proslav, ki jih včasih preveva celo izključujoča retorika; pripravljenosti na dialog in soočenja pa je vse manjše. To za svobodno, demokratično vzdušje ni dobro.” Tu vidi tudi vzrok, da slovenski mediji dogodek skorajda povsem ignorirajo: “Morda uredniška politika ni naklonjena polemični presoji naših skupnih obeležij, saj za nekatere pomeni netenje razdora. A vendar bi bilo prav, da bi novinarji vsaj prišli, vprašali in diskutirali. Zgodovina je odprta knjiga in ne zacementirana dogma, ki se je ne bi smelo proučevati.”

Simpozij je odprt za javnost, vstop je prost. Začne se v petek, 19. maja ob 10.30 v palači slovenskega parlamenta. Organizatorja sta društvo Slovenski Tigr in stranka Novi socialdemokrati.

Podobna ignoranca medijev in slovenske oblasti kot za simpozij velja tudi za spominsko proslavo na Mali gori pri Ribnici. V nedeljo 12. maja ob 16. uri bo ob kapelici in spomeniku na Mali gori maša, ob 17. pa slovesnost. Organizatorji bodo uradno predlagali, naj neideološki in nesporni 13. maj postane državni praznik. Spregovorila bosta tudi nekdanja poslanca iz obeh političnih taborov (nekdanjega Demosa in nekdanje ZSMS), župan Moravč dr. Milan Balažic in nekdanji kranjski župan Vitomir Gros. Govoril bo tudi predsednik društva Slovenski Tigr Vili Kovačič. Vence k spomeniku pa bodo položili: Slovenska vojska, gostujoče občine in društvo Slovenski Tigr.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več