Večer o Komarju

Društvo slovenskih izobražencev bo ponedeljekov večer posvetilo slovenskemu filozofu Milanu Komarju ob izidu slovenske izdaje njegovih predavanj, zbranih v knjigi Problemi človeka v družbi blagostanja – Svoboda in velikodušnost (Philosophia perennis – Družina, Ljubljana 2018).

Komar z družino: s soproga sta imel kar šest otrok. Foto: Philosophia perennis

Komar se je rodil v Ljubljani 1921 kot sin primorskih beguncev po prvi svetovni vojni. Po drugi svetovni vojni je družina morala spet bežati, tokrat v Argentino. V njegovi biografiji zavoda Philosophia perennis piše: “Za ključne Komarjeve odločitve v težkih letih vojne in revolucije je bilo poleg njegovega primorskega rodu bistvenega pomena sodelovanje s primorskim politikom dr. Jankom Kraljem, ki ga je spoznal v Gorici leta 1942, ko se je umaknil iz Ljubljane.”

Poučeval je na raznih znanstvenih inštitutih in univerzah. Izšla je cela vrsta njegovi knjig, tako v slovenščini kot v španščini. Gre za edinega Slovenca, po katerem se imenuje kak inštitut v tujini, Instituto Emilio Komar. V Paragvaju pa deluje fundacija z njegovim imenom, Fundacion Emilio Komar. Na Primorskem je nad Komarjem, v času, ko je to bili prepovedano, navduševal dijake in študente pokojni duhovnik msgr. Vinko Kobal.

Komarjev indeks. Foto: Philosophia perennis

O Milanu Komarju in njegovi knjigi bodo spregovorili avtor spremne besede Martin Sušnik (preko videa iz Buenos Airesa), literarni zgodovinar in zastopnik zavoda Philosophia perennis Matija Ogrin ter profesor filozofije Jernej Šček. Srečanje bo povezoval Tomaž Simčič.

Večer bo potekal v Peterlinovi dvorani v Trstu (ulica Donizetti 3) v ponedeljek, 6. maja 2019 z začetkom ob 20.30.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več