Drobtinice

Se vam zdi, da se po volitvah nihče ne zmeni za vas? Gotovo se kot volivci in občani počutite skoraj odveč, saj gredo vse zgodbe mimo vas. Če se osredotočimo na lokalno politiko, ni nič drugače. 

Če vam je v tolažbo, naj vam povem, da tudi občinski svetniki nismo nič na boljšem. Pred opozicijskimi svetniki je seveda določene stvari potrebno skrivati, saj niso zavezani k molčečnosti.

Ostali svetniki so za nevednost in molk tako in tako poplačani s projekti mimo vrste, s funkcijami (četudi brez strokovnosti) in s postavitvijo prijateljev na proste položaje.

Mediji o občinski politiki poročajo, kot je najlaže: o sprejemih, otvoritvah, prejetih nagradah …

Alojzij Klemenčič je dolgoletni član ajdovskega občinskega sveta (SDS)

Časopis Latnik, ki ga Občina Ajdovščina obilno sponzorira, ne napiše ene same besede o temah zasedanj občinskega sveta. Pred leti je vsaka številka prinesla predstavitev enega svetnika, a se je nekje na polovici zalomilo in avtorji so »omagali v močeh«.

Prav zaradi tega bom skušal v vsaki številki Vipavske nanizati nekaj drobtinic. Kratkih obvestil o različnih dogodkih ali temah. Upam, da bom spodbudil bralstvo k razmišljanju in pričakujem različne odzive, vprašanja ali celo kritično razpravo o določeni temi.

 Moji mlajši svetniški kolegi se poslužujejo predvsem komunikacije preko sodobnih medijev in sodobnih orodij.  Berem te stvari in se vsakokrat zmrazim nad komentarji. Kako lahkotno je izražanje, klevetanje, obtoževanje, blatenje in celo laganje, če se pod svoj izdelek ni potrebno podpisati. To zavračam. Ponujam vam svoj poštni in elektronski naslov, na katerega lahko pošljete vaše prispevke, komentarje in vprašanja.

 S skupnimi močmi bomo poskušali pomagati in izbrskati odgovor, ki ga iščete. Če želite vaše misli tudi objavili. Anonimke gredo v koš !

1. drobtinica

 Zasedal je Občinski svet Ajdovščina; na svoji peti seji. Dnevni red je bil obsežen. Obravnavali smo zaključni račun Občine za leto 2018. Realizacija prihodkov je bila realizirana 76 %, odhodki pa 73 %.  Del namenjen investicijam, je bil izvršen le v 61 %, kljub zadolžitvi za dobre štiri milijone.  Seveda si lahko predstavljate, kaj bi se zgodilo, če bi uprava katere koli gospodarske družbe prišla s tako bilanco pred svoje lastnike. Hvala za slabo delo in adijo.

A glej ga, zlomka. Vsi odbori in komisije so izjavili, da se strinjajo z vsebino zaključnega računa in ga predlagajo v sprejem.

Nerodnost ali nevednost? Ali oboje. Zaključnega računa se ne da več spreminjati. Je kar je, in se je z njim možno v vsakem primeru strinjati ali ne. Je vseeno. Zaključni račun je namenjen pregledu opravljenega dela in iskanju rešitev za neuspešne izkaze. O tem pa niti besedice.

Sedaj laže razumete zakaj so nas (svetnike SDS in NSi) razrešili iz vseh odborov. Pa brez zamere; od nekaterih članov odborov in komisij sem pričakoval več. Zatreti svojo strokovnost na račun politične poslušnosti sodi med izvirne grehe.

2. drobtinica

Rebalans proračuna 2019. Brez sramu in slabe vesti so predlagali povečanje prihodkov za milijon in pol in to na postavki prodaja občinskega premoženja in enak znesek na odhodkovni strani v namen nakupov nepremičnin.

Upam si staviti, da bo realizacija predračuna 2019 odstotkovno še manjša kot v letu 2018.

Ma ne se sekirat, koalicija bo vse požegnala in nihče ne bo slišal »adijo«.

Občina Ajdovščina je postala na širšem teritoriju najvplivnejši nepremičninski igralec. O tem več drugič.

3. drobtinica

Javni zavodi in javno podjetje so dolžni vsako leto predstaviti poročilo občinskemu svetu. Žal so letošnja poročila predvsem računovodska poročila. Zelo malo so posvečena vsebini, zaradi katere jih je Občina sploh ustanovila. Malo ali nič izvemo o problemih, ki jih imajo predvsem osnovne šole pri izobraževanju in pri vzgoji. Nič o tem, kje bi pri tej problematiki lahko Občina priskočila na pomoč. Da ni denarja za popravilo strehe in drugih reči, pač ni več novica. 

Vsak ravnatelj(ica) ima na razpolago dve minuti, da kaj doda k svojemu poročilu. Dve minuti za komentar celega leta. Že davno so se navadili, da zadeva ni resna in je zgolj predpisani »dril«.

4. drobtinica

 Z našim predlogom za občinska priznanja 2019 smo zadeli tombolo.

Potrjen je bil predlog za častno občanko. To bo šele druga živeča častna občanka. Čestitke.

Potrjen je tudi naš predlog za nagrado Zlati znak Občine Ajdovščina. Bravo, tekači!

Dokazujemo, da imamo dobre predloge.

5. drobtinica

V nedeljo po maši so me obstopili nekateri vaščani in me spraševali, zakaj bodo k svoji zdravnici po novem hodili v Vipavo. Dobili so namreč pošto s predlogom, da obdržijo svojo zdravnico, ki bo poslej  delala v Vipavi, ali pa se ji odpovejo in izberejo drugega osebnega zdravnika.

Kje je tu pamet? Zdravnico so prestavili v Vipavo in za njo gre večina njenih pacientov. V Vipavi bo lahko vpisala zgolj takšno število novih pacientov, ki ji niso sledili. Recimo, da bo 1000 pacientov dvakrat na leto šlo k svoji zdravnici v Vipavo.  Prevozili bodo približno 30.000 km in zapravili dodatno 2000 ur. Minister Gregor pa nič.

Drage bralke in bralci, praznovali smo največji krščanski praznik VELIKA NOČ. Sporočilo za vse ljudi je, da je potrebno najprej skozi VELIKI PETEK, da lahko doživimo VELIKO NOČ.

Lepe praznike Vam želim

Alojzij Klemenčič

e-mail: alojz.klemencic@gmail.com

ali Alojzij Klemenčič, Stomaž 11 c, 5263 Dobravlje

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več