Fabjan, Fabiani, Bandelj, Bandelli

Zdi se, da se zgodovina ponavlja. Vsaj v politiki to videvamo sleherni dan. Posebej, ko gre za dogodke, ki so v slogu starih vicev o ISTIH. Komunistih, fašistih, nacistih.

Poglejmo precej neslavno in s solznimi očmi odšedšega ministra Bandellija, ki je kot komenski župan podelil častno občanstvo Maksu Fabianiju.

Čeprav se Bandelli predstavlja za liberalca, je v svojem bistvu skrajni levičar. Liberalci so namreč svobodoljubni in široki do različnosti. Samo skrajni levičar lahko slavi človeka, ki je odgovoren za požig in masakriranje trupel, zaradi katerega je okupator maščevalno požgal ogromno hiš in izselil več vasi. A glej ga zlomka, Bandelli, ki v svojih govorih občuduje partizanskega vojnega zločinca Stjenko, je hotel osnovno šolo preimenovati v Fabianijevo. In dolgo se ni pustil prepričati. A so bili stari partijci in šefi iz zveze takoimenovanih borcev tako vztrajni in odločni, da je predlog umaknil.

Resnici na ljubo, danes se svojega imena po Stjenki sramuje še sama šola. Kako naj si sicer razlagamo, da na spletnih straneh nikjer ne omenijo svojega polnega imena, ampak pišejo samo Osnovna šola Komen. Da je uradno ime Osnovna šola Antona Šibelja-Stjenka Komen, najdemo s težavo v drobnem tisku šolskega portala. Mimogrede, slišal sem, da je tudi Šibelj bil najprej član fašistične, šele potem komunistične stranke. Če je to res, ne vem, vem pa, da je bilo takih primerov, da so pomembni komunisti bili prej fašisti, na Primorskem kar precej.

NADALJEVANJE KOMENTARJA NA PORTALU WWW:DOMOVINA.JE

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več