V nedeljo TV Slovenija 1 o primorskih padalcih

Televizijski sporedi Slovenija 1 bodo v nedeljo, 28. aprila, ob 17.25 predvajali enourni dokumentarec “Samo idealisti – Junaška in tragična zgodba primorskih padalcev”.

Gre za pripoved o idealizmu, domoljubju, revolucionarnem nasilju, a tudi primorskem čutenju.

Dokumentarec predstavlja 27 fantov in mladih mož, večinoma Primorcev, v Afriki ujetih prisilnih italijanskih vojakov, ki so jih Britanci na Bližnjem Vzhodu izurili za padalce, radiotelegrafiste, tolmače, gverilce ali diverzante ter jih v letih 1943–44 v soglasju z Jugoslovanskim odborom iz Italije in jugoslovansko vlado v emigraciji – pozneje pa s partizanskim vodstvom – spravili za sovražnikove linije na slovensko oz. jugoslovansko ozemlje, da bi podprli odpor proti okupatorju.

Prvo povojno obdobje jih je dočakalo le devet. Šest jih je tako ali drugače izgubilo življenje med vojno, dvanajst pa je bilo žrtev revolucionarnega nasilja oziroma tajne politične policije Ozne: večinoma v mirnem času, nekaj mesecev po vojni, skrivaj, brez sodnih postopkov.

Film je lani pripravilo in prvič predvajalo Uredništvo slovenskih programov Deželnega sedeža RAI za Furlanijo – Julijsko krajino, in sicer ob 75-letnici spusta prvih šestih padalcev iz Afrike na slovenska tla. V noči od 17. na 18. marec 1943 so namreč Britanci spustili tri padalce k slovenskim četnikom pri Smrečju nad Logatcem, tri pa pri vasi Paljevo nad Kanalom ob Soči, kjer so poiskali stik s partizani. Vse naslednje “pošiljke”so bile namenjene partizanom.

Avtor oddaje je časnikar in raziskovalec usode primorskih padalcev Ivo Jevnikar, režirala jo je programistka-režiserka Marija Brecelj, montiral Mauro Coloni, vsi iz Trsta.Pripovedovalcu je glas “posodil”igralec Pavle Ravnohrib.

Posebno dragocenost v dokumentarcu predstavljajo izjave vseh petih padalcev, ki so bili še živi v 90. letih prejšnjega stoletja (Ivo Božič, Venceslav Ferjančič, Ciril Kobal, Stanko Simčič in Cvetko Šuligoj), podatki in slike vseh 27 padalcev, javne izjave nekdanjega predsednika RS Milana Kučana in predsednika ZZB Janeza Stanovnika, pričevanja enajstih svojcev primorskih padalcev in drugih poznavalcev iz Slovenije, Italije in Argentine (Marica Merljak, Jože Orel, Saša Rudolf, Radislav Kosovel, Slavica Černe Ferjančič, Franc Zorec, Lilijana Vidrih Lavrenčič, Jože Vidic, Stojan Fakin, John Earle in Bob Plan), posnetki dokumentov in krajev.

V zadnjem letu sta avtor in režiserka predstavila dokumentarec v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani, v Parku vojaške zgodovine v Pivki, v Pokrajinskem arhivu v Novi Gorici, v Kulturnem domu Jakoba Trobca v Polhovem Gradcu, v Vojaškem muzeju Slovenske vojske v Mariboru in v Tolminskem muzeju oz. Kinogledališču v Tolminu. Zdaj pa bo na ogled široki javnosti. Kot lahko opazimo na uradnih sporedih, si ga bo mogoče ogledati tudi v živo na spletu, na voljo pa bodo še podnapisi za gluhe in naglušne (https://4d.rtvslo.si/spored-4d/tvs1/2019-04-28/1591360).

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več