Američan(k)a v Skriljah odkrila „nove“ sorodnike

Nekega vročega majskega popoldneva lani se je v Skrilje pripeljal bel avtomobil z ljubljansko registracijo. Nič posebnega, če v njem ne bi sedela mlada človeka, ki sta za pot do Skrilj potrebovala več dni. Do Skrilj sta prevozila več tisoč kilometrov.

Ana Suda pred rojstno hišo svojega pra-pradeda.

Američanka Ana Suda je stopila iz avta in se srečala z delom sebe, ki ga ni poznala. Spoznala je ljudi, za katere prej ni vedela, čeprav gre za njene sorodnike. Prišla je v hišo, kjer je tekla zibelka njenemu pra-pradedku, kar jo je ganilo do solz.

Ana Suda in njen fant Paul sta v njima povsem neznano vas prišla iz radovednosti, kam segajo družinske korenine. Iz starih dokumentov sta vedela samo, da se je Anin praded pisal Rovtar in da je bil iz Slovenije, natančneje iz Skrilj na Vipavskem. To je bilo dovolj, da sta v Ameriki sedla na letalo in se odpravila v domovino svojih prednikov. Kot običajna turista, seveda: ogledala sta si zanimiv del Slovenije in Evrope, a hkrati s ciljem, videti vas, iz katere se je pred stoletjem čez ocean odpravil Skriljan Rovtar.

S pomočjo interneta sta v Skriljah našla hišo, kjer živijo ljudje s priimkom Rovtar. Potrkala sta na vrata domačije v preurejenem kmečkem dvorcu Favetti in našla cel kup Rovtarjev. Prišla sta ravno na družinsko praznovanje. Vedno gostoljubni Rovtarji so jima odprli vrata na stežaj in Ani se je začela razkrivati neznana življenjska zgodba njenih pradedov.

Rovtarji pri Favejtavih so ji na steni pokazali uokvirjeno družinsko drevo svojih prednikov, ki sega daleč v 17. stoletje. A povedali so ji tudi, da so domačijo Favejtovih v Skriljah kupili in obnovili v zadnjih letih, pred tem pa je družina živela pri Stomažih. In zgodba se je zapletla. Kljub istemu priimku pa mogoče sploh niso v sorodu?

Novo odkriti sorodniki z Ano (s psičkom)

S pomočjo družinske knjige župnije Kamnje izpred poldrugega stoletja, ki jo hrani Škofijski arhiv Koper, je bila uganka rešena. Ani smo pokazali ime njenega pra-pradeda, ki je bil 11. maja 1883 rojen v Skriljah št. 30 očetu Jožefu. Ob njegovem imenu je tudi dopis „V Ameriki“, kar še dodatno potrjuje da gre za pravo osebo. V katastru smo potem našli še točno mesto rojstne hiše, kar zaradi mnogih preštevilčenj ni bilo lahko.

Anino zadnje vprašanje je bilo, kje se lahko kupi potico, saj je ni našla v nobeni restavraciji. Na srečo smo imeli zmrznjen še en kos domače velikonočne potice in smo ji lahko izpolnili še to željo.

Ana in Paul sta se iz Kopra oborožena z novimi podatki vrnila v Skrilje in našla rojstno hišo. „To je bil neverjeten občutek: priti v hišo v Skriljah, kjer je odraščal moj pra-praded. Tudi moji doma so bili ganjeni,“ je nekaj dni kasneje, ko se je vrnila v ZDA, pisala v pismu. Z Rovtarji pri Fabejtavih, za katere še ni ugotovila stopnje sorodstva, pa ostaja v stiku po internetu.

Dokument o Skriljanu Janezu Rovtarju, ki je odpotoval čez ocean. V novi domovini so ga preimenovali v Johna, v cerkvenih dokumentih pa je zapisan kot Ioannes. Ali so ga doma klicali Janez, Ivan ali Janko, pa ne vemo. Družinsko knjigo hrani Škofijski arhiv Koper.
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več