Vipavska narodna noša

Vipavska narodna noša
Vipava na litografiji v Wagnerjevi suiti krajnske 1844.
Vipavska narodna noša

Za moški del noše je značilen črn klobuk s širokimi krajci, črne hlače, pod koleni stisnjene, bela srajca in povrh črn jopič. Enako spadajo tudi k tej noši črni nizki čevlji in bele bombažne dokolenke.

Žal je vipavska narodna noša v zadnjem času malo poznana. Prav je, da jo znova ovrednotimo, predstavimo in znova oživimo. Vipavska noša mora biti za vipavsko zgodovino enakega pomena kot Tabor ali Lanthierijev dvorec. Žal pa je naši mladini tuja, ker je ne pozna in nima privzgojenega odnosa do nje, saj  naše izobraževalne ustanove tega znanja niso posredovale ali pa tega niso dovolj poudarjale. Naša vzgoja je v polpretekli dobi vse preveč poveličevala militaristične uniforme, ki so »zameglile« ali pa prav izključile pomen in veličino domačih narodnih noš. Velika želja, da se vipavsko nošo ohrani za bodoče rodove, je gnala napredne vipavske žene, da so leta l980 same po ohranjenem vzorcu finansirale in sešile 15 novih ženskih noš in sicer 7 otroških in 8 odraslih. V to delo je bila vtkana tudi želja, da bi se ta kulturna posebnost našega kraja s ponosom še naprej predstavljala ob raznih krajevnih pa tudi cerkvenih slovesnosti, kakor je bilo to običaj v preteklosti.

Tako obnovljene noše so bile prvič predstavljene leta l980 ob dnevu mladosti v Vipavi. Žene so v njih sodelovale tudi na taboru mladih raziskovalcev v Novi Gorici in na otvoritvi razstave o Soški fronti na Sveti Gori. Kmečke žene so v njej nastopale tudi v znani TV oddaji Košnikova gostilna. Originalu vipavske narodne noše so se najbolj približali kostumi, v katerih plešejo člani Folklorne skupine Vipava, za kar smo jim zelo hvaležni.

Tudi danes v samostojni Sloveniji bi bilo prav in spodobilo bi se, da s ponosom  v javnosti pokažemo našo vipavsko narodno nošo na kulturnih in verskih prireditvah najprej v Vipavi, pa tudi drugod po Sloveniji. To je dediščina našim mladim rodovom, zakaj se bi jo sramovali? Vsi, ki si bodo tako prireditev ogledali, bodo imeli dokaz več o bogastvu naše kulturne zapuščine in običajev v Vipavi.

France Prešeren je v Elegoriji svojim rojakom zapisal:

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več