Primorska ni bila anektirana!

V šolah se nekateri zgodovine niso učili. To vsaj kaže pobuda poslancev, ki o zgodovini dokazano ne vedo veliko. Tako ne vedo, kaj je aneksija, ne kaj je aneksijska kriza. To se je zgodilo, ko je Avstro-ogrska priključila Bosno in Hercegovino.

Priključitev ali aneksija Bosne in Hercegovine

Ne vedo niti, kaj je anšlus in kaj se je zgodilo, ko je Hitler k Nemčiji priključil Avstrijo. To sta dva primera iz zgodovine, ko je država k sebi priključila (s tujko anektirala) ozemlje.

Poslanci pa tudi sovenščine ne poznajo najbolj. Sicer bi vedeli, da priključitev ni prostovoljno dejanje. Kdor je priključen, tega ni storil prostovoljno. Primorci pa smo se z matico Slovenijo združili, saj smo to storili prostovoljno in z veliko vnemo. Primorske ni priključila Ljubljana ali celo ljubljanska partija, kot nekateri hočejo danes prikazati.

Zato je pobuda levičarskih poslancev posmeh zdravi pameti, ki žali čustva ponosnih Primorcev.

Primorska je bila okupirana (1918) in kmalu nato priključena Kraljevini Italiji po prvi svetovni vojni. Leta 1945 (formalno 1947) pa ni bila ponovno anektirana k kaki drugi državi, ampak združena s Slovenijo, ki je bila del takratne komunistične Jugoslavije. Takrat je bila osvobojena tuje nadoblasti in združena z matico.

Pred leti sem bil na nekem mednarodnem zgodovinskem simpoziju o povojni preureditvi meja med Slovenijo, Italijo in Hrvaško. To je bilo precej nazaj, še preden je Slovenija sploh razglasila praznika vrnitve Primorske in Prekmurja. Slovenski zgodovinarji so takrat uporabljali besedo “priključitev” Primorske. Pa je nastopil neki hrvaški zgodovinar. Zelo vljudno, a tudi odločno je rekel, da se morajo slovenski zgodovinarji ozreti v zgodovino, saj za združitev okupirane pokrajine z matico uporabljajo besedo priključitev. Povedal je, da gre za zgodovinsko napačen izraz, ker so Hrvati in Slovenci praktično brez izjeme hoteli vstopiti v Jugoslavijo. In nadaljeval, da je priključitev strokovni izraz, ki ga s tujko imenujemo aneksija, v nemščini pa anscluss. Takrat smo se slovenski zgodovinarji v dvorani spogledovali in bilo nam je prav nerodno, da moramo to slišati od tujca.

Čez leta, ko je poslanec Zmago Jelinčič predlagal zakon z novim praznikom “priključitve” Primorske matice, sem seveda takoj zastrigel z ušesi. Poslancu sem nemudoma poslal kratko elektronsko pisemce. V treh stavkih sem omenil, da je priključitev isto kot aneksija in anšlus. Jelinčič mi je odgovoril takoj. Zahvalil se je za pripombo in se strinjal z vsebino. Potem je predlog spremenil in smo dobili praznik vrnitve Primorske matici. To je namreč še natančnejši izraz od združitve, saj je bila Primorska nasilno, proti volji ljudstva, odtrgana od drugih slovenskih dežel, ki so se združile v Državi SHS leta 1918. Pred tem je namreč stoletja bila v isti državni tvorbi kot vse druge slovenske dežele. Do leta 1918 je bila meja dežela Kranjske na reki Hubelj, tako da je vzhodni del Primorske tudi uradno bil del dežele Kranjske in Ljubljanske škofije.

A to je že takrat šlo v nos stranki Socialdemokratov (SD), pravni naslednici Zveze komunistov Slovenije. Oni namreč pristajajo na zahteve Zveze takoimenovanih borcev, ki teh zgodovinskih dejstev nočejo upoštevati in vsiljujejo izraz aneksija oziroma priključitev. Kaj danes počne primorski poslanec Matjaž Nemec, ki predlaga spremembo imena praznika, je škandalozno. Sramota, posebej, ker to predlaga Primorec.

Vnuk enega od bazoviških žrtev, Marko Bidovec, je na portalu Plus bil zelo jasen. “Matjaž Nemec, poslanec SD in tudi bivši podpredsednik SD, je avtor predloga spremembe zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katerim bi brez slehernega premisleka in zdrave pameti spremenili ime največjega praznika Primorske.”

Italijani so Primorsko priključili Italiji leta 1918. Po kapitulaciji (1943) so Primorsko okupirali Nemci, ki pa je niso priključili rajhu. Če Nemci med okupacijo niso mogli anektirati Primorske, menda ja tega ne bo uspelo danes enemu Nemcu…

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več