30. rojstni dan, 1000. letalo

Ajdovska svetovno znana tovarna letal je izdelala svoje tisoče letalo iz družine Sinus/Virus. Ivo Boscarol, generalni direktor skupine Pipistrel, ni mogel skriti svojega veselja: »Ponosni smo, da gre letalo št. 1000 iz družine Sinus/Virus na oddaljen cilj, v Surinam. Do zdaj Pipistrel ni prodal še nobenega letala v Surinam, čeprav redno poslujemo s kar 95 državami. Torej je to še en velik dosežek, ki ga je doseglo to letalo – zdaj je 96. država odprla svoje nebo Pipistrelu!«
Leto Pipistrelove 30. obletnice je bilo tudi doslej obeleženo s pomembnimi mejniki za podjetje. Januarja je Pipistrel predstavil povsem novo celostno grafično podobo podjetja, ki zaznamuje novo obdobje njegovega obstoja – usmerjanje k raziskavam in razvoju različnih vrst zrakoplovov, popolnoma okolju prijaznih in vedno bolj tudi z navpičnim vzletom in pristankom z namenom omogočanja pretočnosti prometa v velikih mestih.
Februarja sta Pipistrel in Honeywell podpisala Sporazum o soglasju o raziskavah in razvoju rešitev za trg mobilnosti v velikih mestih. Eden od ciljev je bil vključiti Honeywellovo programsko opremo in letalsko elektroniko, navigacijo, povezljivost sistemov za nadzor letenja in druge izdelke in storitve na Pipistrelovo zračno plovilo z navpičnim vzletanjem in pristajanjem, da bi v prihodnosti zanj razvili popolnoma avtonomno delovanje.
Toda to ne pomeni, da bodo sedanji izdelki kmalu prenehali biti v uporabi, ravno nasprotno.

Ivo Boscarol pravi: »Dosežek, kot je ta – izdelati tisoče letalo iz iste družine izdelkov – je zmaga na več načinov. Biti v klubu »zlatih tisoč« pomeni, da mora trg sprejeti tvoje izdelke in jim neprekinjeno zaupati dolgo časa. To pomeni, da je izdelek, že ko je prvič izdan na tržišče, dovolj dober, da se lahko prodaja še desetletja – in sicer prodaja po vsem svetu, v različnih kulturah in različnih podnebjih. Imeti takšno letalo seveda ni dobro samo za naše stranke – predvsem je to prednost za nas, saj takšen produkt proizvajalcu zagotavlja dolgoročno vzdržnost in varnost delovnih mest za zaposlene. Zelo sem ponosen na kolektiv podjetja. Rad bi čestital svojim delavcem, da proizvajajo tako visokokakovostna letala, ki so bila vsa ta leta paradni konj Pipistrela. Zahvaljujem se tudi našim zastopnikom, predvsem pa Pipistrelovim strankam po vsem svetu, ki so verjeli v naše izdelke. Njihovo zaupanje je bila naša najboljša promocija v vseh teh letih!«

Pipistrel letos praznuje 30 let organizirane proizvodnje letal kot podjetje. V teh letih seveda niso izdelovali samo letal iz družine Sinus/Virus. Pravzaprav je Pipistrel skupaj z vsemi drugimi modeli izdelal že več kot 2000 različnih zrakoplovov. Pipistrel je vodilni svetovni načrtovalec in proizvajalec lahkih letal, specializiran za električna letala. S 30-letnimi izkušnjami je Pipistrel pridobil mednarodni ugled in izdelal edinstvene, inovativne izdelke za svoje navdušene kupce na vseh celinah. Med največje dosežke spadajo prvo električno dvosedežno letalo leta 2007 in prvo električno štirisedežno letalo leta 2011, ki je nato osvojilo nagrado agencije NASA Green Flight Challenge. Razvojna ekipa Pipistrel Vertical Solutions je od leta 2007 izdelala osem različnih električnih letal in razvila namenske pogonske sisteme za zrakoplove NASA in Siemens.
Podjetje ima licenco evropske agencije EASA za načrtovanje, proizvodnjo in vzdrževanje letal (Design, Production and Maintenance Organisation Approval) in je eno redkih podjetij, ki ima sposobnosti in sredstva, da nov koncept letala pripelje od prve idejne zasnove preko vseh testiranj do certifikacije in ga nato z lastnimi zmogljivostmi tudi izdela in proizvaja za tržišče.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več