Stare slike

Vipavska je ljudski časnik. Zato bomo veseli, če nam pošljete kako staro fotografijo, pismo ali razglednico, ki jo bomo objavili. V poštev pridejo predvsem starejše črno-bele fotografije, ki bodo bralcem približale Vipavce in Vipavsko, kot je bila nekoč. Najlažje bi bilo, če nam gradivo, skenirano ali fotografirano, pošljete na naslov: vipavska@vipavska.info.

Tokrat objavljamo dopisnico in pismo iz Skrilj. Dopisnico je poleti 1942 v Sieno poslal Jože Rustja svojemu sovaščanu Poldetu Rustji. Oba sta bila mobilizirana italijanska vojaka. Jože piše, da je v Kalabriji slabše kot je bilo v Afriki. V kotu vojaške dopisnice pa je natisnjeni citat diktatorja Mussolinija, da ima italijansko-nemški blok v srcu Evrope, od Norveške do Libije, s 150 milijoni ljudi, vojaško zmago že v pesti.

A zgodovina se je obrnila precej drugače. Manj kot dve leti kasneje je bil Polde vojak v uniformi z ruso zvezdo, Mussolini pa le še šef marionetne nemške države Salojske republike v severni Italiji. Leta 1944 najdemo Poldeta na otoku Visu, kjer je v partizanskem 8. korpusu dobil pismo Ivana Rustje, duhovnika iz Turina. Pismo je šlo najprej v bolnišnico v Subbianu pri Arezzu, od tam pa, verjetno preko Rdečega križa, na Vis. Pismo z drobno umetelno pisavo je nastalo ob pogrebu Ivanovega očeta. Na koncu pisma mu, svojemu sokrajanu in prijatelju iz otroštva, piše naj ga ne vika, saj «ostanem še vedno tisti pohlevni in ponižni Ivan Smolcev, ki se te spominja in Te blagoslavlja».

V imenu uredništva se zahvaljujemo družini Rustja iz Skrilj, da so nam odstopili gradivo za objavo.

 

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več