Drago Bajc: Drevo sem

Radio Ognjišče je ob 90. letnici smrti pesnika, publicista in tigrovca Draga Bajca pripravil posebno oddajo.

Drago Bajc se je rodil leta 1904 v Vipavi, kjer je hodil tudi v osnovno šolo. Kasneje se je šolal še v Šentvidu in v Kranju. Pesmi in druge prispevke je objavljal v goriških in tržaških časnikih. V šolskem letu 1924/1925 je moral šolanje prekiniti, ker je bil kot italijanski državljan vpoklican na služenje vojaškega roka v italijanski vojski. V Catanzaru v Kalabriji so ga septembra 1926 zaprli zaradi pisma iz Slovenije, toda pismo je bilo le povod za aretacijo. Fašistična oblast je namreč iskala pisca »Pozdravov« oz. »Desetih zapovedi za rekrute«, ki so bili objavljeni v satiričnem listu Čuk na pal’ci, ki ga je urejal pisatelj France Bevk.

Po vrnitvi domov je Bajc maturiral, medtem pa organiziral tigrovske trojke. V Padovi je študiral pravo, fašisti pa so ga nenehno nadzorovali. Pred načrtovanim pobegom v Kraljevino Jugoslavijo je hudo zbolel in umrl. Njegov pogreb, ki ga je fašistična oblast zaradi množične udeležbe Primorcev večkrat prepovedala izvesti, je postal prava protifašistična manifestacija.

Radijska oddaja, ki jo je pripravila primorska zgodovinarka Irena Uršič, je nastala na podlagi pesniške zbirke Drevo sem, ki jo je uredil Marijan Brecelj, ter pogovora z Dragovo nečakinjo in raziskovalko krajevne zgodovine Magdo Rodman iz Vipave in njenih zapisov v knjigi Moj dom in moj rod.

Oddajo je na voljo tudi na internetu v arhivu zgodovinskih oddaj Moja zgodba. Najdemo jo na povezavi:

http://oddaje.ognjisce.si/mojazgodba/?blog=10&paged=2

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več